Debata ohledně přestavby domů na náměstí neutichá. Už na jaře zastupitelstvo rozhodlo, že investuje více než 30 milionů korun do rekonstrukce chátrajících domů. Ty odkoupilo od soukromých vlastníků. První ze dvou přiléhajících budov už padla k zemi. Po vyřízení administrativy se má před podzimem začít s výstavbou nástupce.

Právě její zboření ale vyvolalo mezi veřejností opětovný zájem o projekt. Znovu vyvstala myšlenka na pozdržení stavby či na alternativní vybudování parku. Ten by propojil náměstí se školou a především budovou divadla. Internetem už koluje fotografická koláž, kterou sem umístili opoziční zastupitelé. A snímek, na němž budovy nahradil zelený trávník, se setkal s vlnou ohlasů.

„Každý den chodím okolo a říkám si, jak je krásně vidět na divadlo. A náměstí vypadá světlejší a hezčí, vypadalo by to parádně po takové úpravě," vyjádřila se k fotografii na sociální síti například Dana Hejnová.

Někteří mají ale opačný názor. „Za mě ne. Ty domy jsou potřeba pro více úpických organizací. Park se přece zvětšovat bude, i když se domy postaví. Pokud máme jako město investovat, tak do něčeho, co nám bude v budoucnu prospěšné. A protože nemáme moc co jiného nabídnout, tak by to mělo být do kultury," myslí si Šárka Králíková.

Přestavba domů nebo park? Lidé v Úpici řeší investici

Dotčené prostranství u úpického náměstí je v současné době obehnáno plotem. Stavba má být největší investicí v moderní historii Úpice, město se kvůli ní na 10 let zadluží úvěrem.

Po dokončení nové budovy a přestavbě druhého objektu má vzniknout zázemí především pro městské muzeum. To dlouhodobě bojuje s nedostatkem vlastních prostor v sousední staré radnici. Další místnosti mají sloužit místním spolkům, soukromé kabelové televizi nebo informačnímu centru, vypomoci má také provozu v sousedním Divadle Aloise Jiráska.

Projekt má dlouhodobě své zastánce, ale i vyložené odpůrce. Opoziční zastupitelé upozorňují především na unáhlenost celé investice.