Úpravnu vody v Horním Maršově čeká radikální obnova, která začne v úterý 7. října.

I když přípravné práce již nějakou dobu v místě probíhají, čekalo se na definitivní rozhodnutí o poskytnutí dotace. Náklady ve výši 116 milionů korun mají být z devadesáti procent hrazeny.

Dvacet milionů korun přidá na stavbu město Trutnov formou nákupu akcií Vodovodů a kanalizací. Vodárny peníze na rekonstrukci použijí a vlastnický podíl Trutnova ve VaKu nákupem vzroste ze 45,5 procenta na 49,6 procenta.

Úpravna povrchové vody z řeky Úpy byla postavena v roce 1972 a slouží jako hlavní zdroj pitné vody nejen pro Trutnov s 31 tisíci obyvateli. Hlavní částí modernizace bude instalace nové technologie. „Stávající zařízení sice dokáže vyrobit pitnou vodu podle požadovaných norem, ale je již na hranici životnosti," řekl při podpisu smlouvy o dílo pro realizaci rekonstrukce ředitel VaK Trutnov Josef Moravec. Dosáhnout po intenzifikaci úpravny optimálních parametrů, které budou v souladu s hygienickými normami, je cílem prováděných prací. „Modernizované zařízení dokáže vyčistit 85 litrů vody za sekundu," přiblížil starosta Adamec a dodal, že jde o třetinový nárůst. Zástupci trutnovské radnice letos v květnu deklarovali, že cena vody se pro obyvatele nezvýší.„Co bude po volbách však nemůžeme předjímat," řekl starosta Ivan Adamec. Vodárny Trutnov dividendy obcím nevyplácejí, zisky cíleně vkládají do investic. Cena vodného a stočného 63,71 Kč za metr krychlový dodané a odvedené vody znamená nejnižší cenu z pěti okresních měst Hradeckého kraje. Po Trutnovu jsou významnými akcionáři VaKu Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky a Horní Maršov.