Žádost o začlenění částky ve výši 350 tisíc korun na výrobu lavičky Václava Havla, kterou předložilo Geronimo, o.s., nebyla na zastupitelstvu vyslyšena.

„Nejsem proti takové myšlence, ale myslím, že to je přesně záležitost, které by se měly ujmout spíše občanské iniciativy," komentoval starosta Ivan Adamec. „Debatní lavičky jsou již například ve Washingtonu, Dublinu nebo v Barceloně. Ale také v Hradci Králové nebo Českých Budějovicích. Je překvapivé, že Václavu Havlovi, který je nejvýraznější osobností v novodobých dějinách naší země a měl díky své chalupě na Hrádečku k Trutnovu blízko, se v tomto městě ještě lavičky nedostalo," uváděli zástupci Geronima v dokumentu připomínek k rozpočtu města na letošní rok. Otázkou zůstává, zda se skutečně najde někdo, kdo by byl schopen zajímavou iniciativu dovést do konce. „Myslím, že by stálo za to vyhlásit veřejnou sbírku. Lidé na takové věci obvykle dost slyší. To se prokázalo i při jiných příležitostech. Možná bychom se divili, za jak krátkou dobu by peníze spatřily světlo světa," domnívá se například jeden ze čtenářů Deníku. Lavička Václava Havla je projektem pamětních míst, věnovaných bývalému prezidentovi v podobě dvojice křesel spojených kulatým stolem, jehož středem prorůstá kmen stromu.

Gandalovič a Šípek

S myšlenkou pamětních míst, věnovaných bývalému prezidentovi, přišel český velvyslanec ve Spojených státech amerických Petr Gandalovič. Oslovil architekta a designéra Bořka Šípka s žádostí, aby vytvořil veřejné umělecké dílo, inspirované osobou a demokratickými ideály zesnulého prezidenta Václava Havla. Umělec přišel s designem symbolizujícím demokratickou otevřenost k dialogu, složeným ze dvou kovových zahradních křesel, spojených s kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa.