Městys Černý Důl oslavil o víkendu 450. narozeniny. Starosta s autory pokřtili knihu. Vysadili lípu u hasičárny i na náměstí. Přijeli šermíři i vojenský klub.

Úderem desáté dopolední v sobotu přijela paní Eustachie z Gendorfu předat starostovi městyse listinu, která povolovala usazování řemeslníků, těžbu dřeva, výroční trhy a zřizování zahrad a domů. Tak vypadala zahajující scénka oslav, napodobovala skutečnou historickou událost.

Důležitější byl rok 1989

Starosta Zdeněk Kraus hodnotil minulost obce: "Za jeden z důležitých mezníků v naší historii považuji sloučení všech tří obcí Černý Důl, Fořt a Čistá. To byl asi začátek toho, že se v regionu začalo něco dít. Přece jen, tři malé vesnice by samy o sobě těžko něco dávaly dohromady. Daleko důležitější byl rok 1989 a převrat, který pomohl místním lidem ekonomicky. Mohli začít pracovat jinak. Začala se rozvíjet turistika, cestování a lyžování. Pochopitelně to také mělo svá negativa. Zanikla spousta tradičních zaměstnání. Omezil se provoz fabrik, některé dokonce zavřeli, třeba papírnu. A stejné to bylo se zemědělstvím. Ale lidé dostali svobodu a možnost podnikat," řekl starosta Zdeněk Kraus. A spokojeně dodal: "Dnes, jako jeden z nejdůležitějších bodů programu, považuji právě křtění publikace o historii obce. Je to hodnotné dílo, nejen pro současné obyvatele, ale i pro budoucí generace v našem kraji."

Městys přípravy na oslavu 450 let chystal už od podzimu. Připravoval propagační materiály, mezi nimi je i pamětní mince.

Za námahu to stálo

Na publikaci o historii Černého Dolu, kterou tu pokřtil starosta Zdeněk Kraus a vedoucí trutnovského archivu Roman Reil, se podílelo asi čtrnáct lidí. Každý zastupoval nějakou profesi – grafika, historika, korektora a dalších. Roman Reil knihu okomentoval a prozradil: "Pracovali jsme na ní více jak dva roky. Hodně úsilí nás stál sběr materiálů a faktů. Hledali jsme v archivech, hodně přispěli místní obyvatelé, rodáci a občané, nyní žijící v zahraničí."

Do Černého Dolu zavítali hosté. Mezi nimi byli i náčelník horské služby Adolf Klepš, ředitel KRNAPu Jan Hřebačka nebo starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

Své stanoviště měla nejen Městská policie Trutnov,ale i hasiči nebo klub vojenské historie, který tábořil nad parkovištěm, kde se oslavy konaly. Návštěvníky bezesporu potěšily hudební skupiny Černodolský štěk a Bubny Praha s ohňovou show.
Počasí jim nevadilo
Oslavy v sobotu pokazilo počasí. Začalo silně pršet. Některým dětem to ale nevadilo, tak i v dešti jezdily na koloběžkách, motorkách a na kole. Jiné si malovaly na obličej, hrály deskové hry v zastřešeném prostoru, nebo vyráběly v keramické dílně.

(zk)