„První byla vyznačena už loni z kopce Kozákova, v posledních dnech přibyly další desítky žluto černých značek třeba na trase z Dolánek u Turnova směrem na Malou Skálu a dál podél Jizery, ale také třeba z Frýdštejna nebo kolem Besedic," říká Jiří Boháč z Infoshopu Vejměnek v Malé Skále na Jablonecku, který trasy značil.

„My jsme s přítelkyní sami koloběžkám propadli před pěti lety, tehdy to tady nikdo neznal," poznamenal Boháč.

Začínali s šesti koloběžkami, dnes jich má jejich půjčovna Koloběžky Český ráj kolem osmdesáti a celkem sedm stanovišť od Turnova po Železný Brod. „Lidé si díky tomu mohou půjčit koloběžku na jednom místě a odevzdat ji na jiném," vysvětlil Boháč.

Mimo Vejměnku jsou jen v Malé Skále další dvě půjčovny a po celém Libereckém kraji přibývají další jako houby po dešti.

Ještěd či Kozákov

S koloběžkou si užijí nejen milovníci adrenalinu, kteří s oblibou sjíždějí Ještěd nebo třeba Kozákov. „Třeba pro rodiny s malými dětmi je to naprosto ideální. Malé děti můžou jet na kole, ale táta, který s nimi jede na kole se většinou dost nudí, protože musí jet pomalu a často zastavovat. Když si vezme koloběžku, tak je stejně rychlý jako ty děti na kole," vysvětlil Boháč. Navíc se z koloběžky dobře sestupuje, když chce člověk fotografovat. „Jedete taky mnohem pomaleji a víc se nadřete, ale je to ideální, protože ve srovnání s kolem to není tak jednostranná zátěž, protáhnete si celé tělo," dodal.

Koloběžky zatím nejsou tak rozšířené jako kola, lidé je považují spíš za zpestření a víc si je půjčují. Hlavně v letních měsících a o víkendech je lepší si je rezervovat. Na Vejměnku v Malé Skále mají koloběžky od těch pro nejmenší děti, až po velké, které uvezou i 150kilového chlapa. Půjčit si je možné koloběžku se sedátkem pro dítě od půl roku do tří let, a mají i koloběžky vybavené tak, aby k nim bylo možné připojit psa na vodítku. „Na kole byste takhle psa uštvali, koloběžce ale bez problémů stačí a může ji i táhnout," dodal Jiří Boháč, který tak sám s oblibou denně venčí psa.