Už na konci letošního října má nové autorovo dílo ozdobit před lety rekonstruovanou stavbu Kulturního centra Střelnice. Autorem kovové plastiky o váze tří tun a rozměrech šest krát dva metry je absolvent zdejší umělecko – průmyslové školy, Jiří Kmošek.

Každý si může představit, co chce

„Celé dílo je abstraktní tvar, pro nějž jsem našel inspiraci z podoby různých šperků, nalezených v době bronzové. Každý si může podle své fantazie představovat něco jiného. Podle mě ale nejlépe doplňuje svislou konstrukci betonových sloupů budovy a snad i proto od samého začátku nejvíce imponovala architektu nové Střelnice, Radku Šímovi, který prý byl mým návrhem nadšen," uvedl pro Krkonošský deník autor Kmošek.

Podle něj se do soutěže, vypsané z popudu zdejší radnice uměleckou školou, přihlásil, a z osmdesáti návrhů vybrala shodně porota školních výtvarníků, později i porota dalších odborníků, jednoznačně jeho návrh jako nejlepší. Kmošek už totiž umělecké veřejnosti není zcela neznámý.

Jeho maturitní práce, kterou vytvořil pod názvem Drak nadchla závěrečnou porotu před lety, kdy si jičínští jeho dílo už předem objednali jako symbol pro tehdejší ročník známého festivalu „Jičín, město pohádek". Podobně jako k výrobě Draka, Jiří Kmošek užil kovový materiál, jehož povrch po opracování nechá částečně zrezivět a pak v této podobě zakonzervovat.

Na rozměrnou plastiku, která právě nyní vzniká ve výtvarné dílně turnovské umělecko – průmyslové školy, bylo potřeba asi dva a půl kilometrů svárů a kovová plocha dosahuje padesáti metrů čtverečních.

Pochopitelně, že Kmošek přizval ke spolupráci nejen své spolužáky Jaroslava Válka, Karla Kortana, ale i svého bývalého profesora Jana Mastníka, aby dosud nejrozměrnější dílo, které na škole vzniklo, bylo hotovo včas.

Autor, jenž nyní studuje na vysoké škole chemicko – technologické obor restaurování kovů, pochází ze Sebranic u Litomyšle. Tři další jeho bratři se věnují architektuře, historii a fotografování, takže prostředí, v němž vyrůstal, jej zřejmě předurčilo k dráze výtvarníka.

Chce se zabývat restaurováním kovů

„Živit se tím ale rozhodně nechci. Když se naskytne příležitost, každopádně se jí bránit nebudu. Převážně se chci věnovat restaurování kovů, protože tohle je práce náročná nejen fyzicky, ale také na prostory, materiál i potřebné vybavení," řekl pro Krkonošský deník autor.

Ten se už dnes těší na dokončení a slavnostní odhalení plastiky před budovou Střelnice 28. října, nedlouho po nedožitých osmdesátinách mecenáše Bohuslava Jana Horáčka, jehož památce je umělecké dílo věnováno.

Otakar Grund