Lidé, kterým náhle poklesne ústní koutek, mají pocit oslabení končetin na polovině těla, potíže s řečí nebo zrakem, musí neprodleně volat rychlou záchrannou pomoc. Hrozí jim totiž velké komplikace.

Ty však může při včasném zásahu pomoci vyřešit iktové centrum v Oblastní nemocnici Trutnov. Léčí lidi při náhlých cévních mozkových příhodách, lidově mrtvicích či mrtvičkách. A kromě Trutnovska nyní slouží nově i pro pacienty z Jilemnicka a Novopacka.

„Spádová oblast teď zahrnuje zhruba 160 tisíc obyvatel," upozornil primář neurologického oddělení Richard Plný. Pro pacienty je to rozhodně příznivá zpráva. V iktovém centru totiž mají naději na záchranu života. „Náhlá cévní mozková příhoda, jejíž příčinou je uzávěr nebo prasknutí mozkové cévy, je velmi závažným onemocněním, které může pacienty doživotně poškodit. Například ochrnutím na polovinu těla, postižením řeči, zraku, rovnováhy a dalších funkcí, včetně psychických," varoval primář a zdůraznil, že právě včasnost oznámení potíží na RZP je rozhodující.

Aby byla pomoc v trutnovském iktovém centru co nejúčinnější, dovybavuje se nyní pracoviště zdravotnickou technikou. „Jde o monitorovací techniku pro pacienty léčené na JIP neurologie a ARO, ultrazvukové přístroje k vyšetření krčních, mozkových cév a srdce, počítačový tomograf a další," uvedl primář Richard Plný. Téměř 22 milionů, což je 85 procent z částky, obdrží nemocnice formou dotace z Integrovaného operačního programu Evropské unie.

Bezmála 4 miliony korun bude muset trutnovská nemocnice na vybavení iktového centra zaplatit z vlastních zdrojů. „V současné době probíhá finální fáze výběru dodavatelů tak, aby byly splněny všechny podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví," vysvětlil ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský.

„Statut iktového centra, který byl nemocnici udělen ministerstvem zdravotnictví už v loňském roce, klade zvýšené nároky také na lékařský, sesterský, rehabilitační a další personál," konstatovala za nemocnici Zdenka Hanyšová Celá. Primář Richard Plný si pochvaluje spolupráci s nemocničním rehabilitačním oddělením. „Je opravdu výborná. Pacienti jsou po stabilizaci stavu předáváni k nácviku chůze, pohyblivosti končetin, řeči a dalších funkcí," vysvětlil primář Plný.

Na péči o lidi, kteří onemocněli náhlou cévní mozkovou příhodou, se podílí i logoped a ergoterapeutka, což proces uzdravení a udržení soběstačnosti nemocných nadále urychluje.

„Dnes již nestačí pacienta pouze zachránit, jde také o udržení kvality jeho žití, soběstačnosti a návrat do běžného života," zdůraznil primář. Pacientům s mrtvicí se ve specializovaném regionálním centru dostává rychlého vyšetření a léčby. „Je na místě poděkování lékařům, zdravotním a rehabilitačním sestrám a všem dalším pracovníkům včetně rychlé záchranné služby, kteří zajišťují nepřetržitou péči o tyto nemocné," uzavřel primář Richard Plný.

O rehabilitačním oddělení, které výrazně pomáhá tomuto nadregionálnímu pracovišti, se dočtete v pátečním vydání Krkonošského deníku.