Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Na hřebenech Krkonoš je 40 až 70 centimetrů sněhu. Také v polské části Krkonoš platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, uvedla dnes polská horská služba. První stupeň lavinového nebezpečí byl v minulé zimní sezoně na české straně hor poprvé vyhlášen 1. prosince.

"Za posledních 24 hodin napadlo 20 centimetrů nového sněhu a za 48 hodin 28 centimetrů nového sněhu, a to za působení severozápadního až severního větru. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích, odtrhových zónách a ve žlabech. Sníh napadl na slabou vrstvu námrazy, pod níž se tvoří nestabilní vrstva hranatozrnitého sněhu," uvedl ráno Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Exoskelet je pomůcka, jediná ve střední Evropě vyrobená pro dítě vývojářskou firmou Mebster.
Po zánětu míchy pomáhá dětskému pacientovi na nohy unikátní chodítko

Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. "Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu," uvedl Dlouhý.