Člen horské služby Robert Dlouhý na webu uvedl, že sníh padal za působení větru, a proto je na závětrných stranách a žlabech uložené větší množství sněhu. "Sníh napadl na zledovatělou sněhovou pokrývku a sněhová pokrývka v těchto místech vykazuje malou stabilitu," uvedl Dlouhý. Provozovatelé krkonošských lyžařských areálů hlásí zhruba 30 centimetrů čerstvého sněhu.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí znamená, že uvolnění laviny je možné již při malém zatížení, a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin středních a ve výjimečných případech i velkých rozměrů.

V Krkonoších byl letos první stupeň lavinového nebezpečí vyhlášený loni 3. prosince. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.