VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V lahvovně Tambora pracuje unikátní automatická linka

Dvůr Králové - Pivovar Tambor vybudoval novou automatickou lahvovnu, která je ve srovnání s podobnými provozy v Evropě unikátní.

17.7.2015
SDÍLEJ:

V lahvovně Tambora pracuje unikátní automatická linkaFoto: Archiv

„V takovém rozsahu nepracuje stáčecí automatická linka řízená robotem v žádném jiném pivovaru v Evropě. Jsem hrdý, že ji máme zrovna v královédvorském pivovaru," říká majitel Tambora Nasik Kiriakovský.

Tři tisíce lahví nyní stočí za hodinu

Díky nejmodernější technologii, která umožňuje dávkovat velké i malé várky, dokáže nyní dvorský pivovar v plně automatickém provozu stočit 3 tisíce lahví za hodinu.

Unikátnost automatické stáčecí linky spočívá v nasazení robota, díky němuž celý proces od čištění, plnění či etiketování probíhá zcela bez přítomnosti lidské obsluhy.

V lahvovně Tambora pracuje unikátní automatická linkaPod dohledem člověka se odehrává pouze založení palet s basami s vrácenými, použitými, prázdnými pivními lahvemi do linky: „Tím celý automatický proces začíná, vše ostatní už obstará robot. Ten oddělí a roztřídí bedýnky a lahve. Basa jde svou cestou na mytí, po kterém se připraví do pozice, ve které přijme čisté, oetiketované a naplněné lahve," popisuje jednu část příběhu automatického procesu Nasik Kiriakovský.

Lahve robot posílá do myčky, kde je omyje, zbaví etikety a vnějších a vnitřních nečistot. Z myčky směřují sterilně čisté lahve k plnícímu stroji. Na automatické plničce piva čekají lahev dva úkony: naplnění a okamžité automatické zazátkování. Od plničky putuje po dopravníku „nahá", naplněná a zazátkovaná lahev k etiketovacímu stroji, který ji opatří třemi etiketami. Na tu zadní vyznačí trvanlivost a šarži. Takto připravená naplněná a „oblečená" lahev nakonec míří k robotu, který ji umístí do již připravené, čisté přepravky.

Robot stihne spoustu práce

„Basy naplněné lahvemi pak robot rovná přímo na palety, kterých se nakonec ujme lidská obsluha a zaveze palety s pivními basami do skladu. Robot pracuje s milimetrovou přesností. S tímhle strojem se můžeme pustit třeba i do balení kojenecké vody," doplňuje majitel pivovaru Tambor.

Ještě nedávno museli veškerou strojovou práci v lahvovně zvládnout ručně: „Byla to pomalá, strojová činnost, kterou teď zastane automat. Oetiketování a stočení stovky lahví dříve trvalo dvě hodiny. Zaměstnance, který ji musel vykonávat, teď využijeme efektivněji jinde," doplňuje Nasik Kiriakovský.

Robota dodala a instalovala královédvorskému pivovaru Tambor česká firma Teramex Trading, vítěz konkurzu, a to ve spolupráci s programátory českého zastoupení firmy Kuka.

Autor: Redakce

17.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na burze v Hostinném se představilo devatenáct středních škol
16

Na burze v Hostinném se představilo devatenáct středních škol

Stavba dálnice. Ilustrační foto.

Počet aut nutí města i stát stavět

Jiří Hlavatý se vzdal poslaneckého mandátu

Dvůr Králové - Majitel největší tuzemské textilky Juta Jiří Hlavatý se v pátek vzdal poslaneckého mandátu. Pouhé čtyři dny po složení slibu přepustil své místo náhradníkovi, kterým by se měla stát lékařka Eva Matyášová z okresu Hradec Králové.

Listopadová noc pod hvězdami: chladno a sychravo

Trutnov /FOTO/ - Spát pod širákem ve spacáku na karimatce nebo se jen přikrýt papírovými krabicemi v sychravém počasí není nic moc. Přesto se v noci na pátek někteří lidé vžili do role bezdomovců.

Vrahovi mladé ženy hrozí osmnáct let vězení

Dvůr Králové - Až osmnáctiletý trest odnětí svobody hrozí pachateli čtvrteční násilné smrti mladé ženy ve Dvoře Králové. Policie po nasazení složek ze čtyř okresů pravděpodobného pachatele okamžitě vypátrala. Několik minut poté, co vyběhl z místa činu, ho zadržela v centru města.

Stezka krkonošskými korunami je návštěvnický hit, otevírá i v zimě

Janské Lázně - Přes 230 tisíc lidí navštívilo během prvních čtyř měsíců Stezku korunami stromů Krkonoše. Otevřeno má každý den i v zimních měsících, s jedinou výjimkou 24. prosince.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT