Pro tato zvířata bylo nejdůležitější to, že i u nás konečně začíná být normální, když se řada stavebních firem stará o dopady své činnosti na přírodu a spolupracuje se specializovanými firmami, které dokáží snížit následky stavebních prací na ekosystémy na únosnou míru.

Rak kamenáč.Dokladem toho je úprava koryta Lučního potoka v Krkonoších, která byla provedena v letošním roce. Odchyt a následné deponování těchto ohrožených druhů živočichů provedli odborníci z firmy Natura Servis.

V červenci toku 2014 byly zahájeny stavební práce na horním toku Lučního potoka, které odstranily následky povodně z června 2013. Byly provedeny úpravy dna a břehů potoka a v jednom úseku byla opravena podpěrná zeď u silnice I/14.

S ohledem na výskyt zmiňovaných druhů živočichů spolupracovali se stavebníky odborníci, kteří upravované úseky toku  zkontrolovali a přítomné živočichy odchytali. Odlovená zvířata pracovníci odvezli do herpetologické stanice v Hradci Králové, kde byli raci a vranky do ukončení stavební činnosti dočasně uloženi.

Na poměrně krátkém úseku Lučního potoka bylo tímto způsobem zachráněno několik stovek živočichů.

V současné době jsou stavební práce na horním toku ukončeny a všechna odchytaná zvířata jsou zpět ve volné přírodě. Poslední navrácení raků do Lučního potoku proběhlo 6. října 2014.

Raci kamenáči, vranky obecné a mihule potoční obývají potoky s kamenitým dnem a chladnější vodou. Patří mezi naše původní druhy a jsou bioindikátory stanovišť s nejčistší vodou.

Je potěšitelné, že dnes již dokáží stavebníci spolupracovat s ekology, a tak se Luční potok může nadále chlubit těmito krásnými a citlivými zvířaty.

Jiří Marek, Aleš Svoboda, Jan Švorc