Lyžníci v historických úborech, staré lyže a vybavení, rohačky, vlčky. To vše bylo k vidění na svahu. Lidé rychle odkládali bundy a posedávali venku na lavicích u stolů před SKiMu housem, kde také ve sněhu rozbalili své stánky výrobci a prodejci do zajímavého jarmarku.

„Je to paráda, přijeli jsme z nížiny, kde se už jezdí všude na kolech a kvetou první kytičky. Člověk by ani nevěřil, že tady ještě může být tolik sněhu. Děti si to nádherně užívají,“ pochvalovala si například Jiřina Bukovská z Hradce Králové. Všichni, kteří přišli slavit na svah alespoň s nějakým dobovým prvkem, dostali navíc od provozovatelů areálu padesát procent slevu na permanentku.

Oslavu narozenin zpestřily během odpoledne závody lyžařské i sáňkařské Maloúpské padesátky, nechyběl blok soutěží pro děti.

Sjezdovka je pěkná

„Už jsem tu hodně let nebyl, tak mě překvapuje, jak se tady vše změnilo. Jako dítě jsem lyžoval ještě na malém vleku v maloúpském údolí. Pak na vlecích u kostela. Vždy tu byl větší klid než ve velkých areálech. Tady na Pomezkách se sjezdovka opravdu povedla. Je pěkná. Prostorná. Myslím, že hlavně pro rodiny s dětmi je to ideální svah. Lyže sice dnes nemáme, ale i tak jsem rád, že jsem mohl vidět, co je tady nového,“ komentoval Karel Dřevikovský ze středních Čech, který si s rodinou udělal sobotní výlet do Krkonoš.

První vlek byl v obci vybudován U kostela 1000 – Renerovky. Dodnes je na patce vytesáno „Provedl kolektiv socialistické práce Průmstav Pardubice 30.11.1960.“  Až do roku 1986 se jezdilo na neupravené sjezdovce. Teprve pak se začaly nakupovat rolby. „Děti se dřív učily jezdit na sjezdovkách plných boulí. Znamenalo to velké nebezpečí.  Teď je to pohoda. Každý večer se vše upravuje. Ráno je to už krásně upravený manžestr. Nová sjezdovka na Pomezkách je přehledná, široká, pro výuku ideální,“ liboval si instruktor lyžování Miroslav Paganík. „Nyní máme čtyři velké a dva malé vleky. Jednoznačně se v Malé Úpě snížila po vybudování nového areálu před třemi lety úrazovost,“ dodal ředitel SkiMu Martin Buček.