Mezi tradiční a dlouhodobě nejúspěšnější účastníky patří Marie Pospíšilová, členka mykologického kroužku Úpice. „Účastním se už 30 let a nestalo se, že bych nebyla alespoň s jedním vzorkem do desátého místa. Asi čtyřikrát jsem získala i první cenu,“ říká. A nejinak tomu bylo i tento měsíc, na 38. ročníku Celostátní ochutnávky hub ve sladkokyselých nálevech v Žatci.

Úspěch se slizákem

Soutěž má dvě kategorie, Hřibovité houby + směsi a Zajímavý druh. „Více se mi daří v té druhé. Tradičně jsem přivezla naloženého slizáka mazlavého a jako druhý vzorek krásnoporku mlynářku. Bylo z toho 1. a 3. místo,“ přiblížila Marie Pospíšilová.

Své zástupce měla i mezi hřibovitými houbami. Tam byl však výsledek horší, 7. a 17. pozice za směs a hřiba smrkového. Přesto v celkovém hodnocení do soutěže klubů získala ze šestnácti zúčastněných nejvíce bodů společně s mykology z Liberce. O vítězství Severočechů rozhodlo až pomocné kritérium a Marie Pospíšilová si tak domů do Radče odvezla poháry za kompletní stupně vítězů. „Vyhráli jsme díky tomu, že jsme v součtu měli větší počet vyšších umístění. Bylo to opravdu těsné,“ komentoval vítězství Josef Sedláček, předseda a zakladatel Mykologického klubu Liberec a také otec celé soutěže. Před neuvěřitelnými 38 lety ji vymyslel a uvedl v život. Prvních 13 ročníků také Liberec hostil, nyní se místa konání střídají po celé České republice.

Rozhoduje nálev

„Největší roli hraje nálev. Ale každá houba ho vezme jinak. Já jsem pro všechny vzorky použila stejný a výsledky byly velmi rozdílné,“ vysvětluje Marie Pospíšilová. Houby pocházejí z okolí jejího domova a než odjela na celostátní soutěž, musela postoupit z domácího kola. To letos ovládla dokonale, takže všechny čtyři postupující vzorky byly z její kuchyně.

A jak se z jejího pohledu vyvíjí nadcházející houbařská sezóna? „Silné mrazy by se vzhledem k dostatečné sněhové pokrývce neměly v našem kraji negativně projevit. Ale je potřeba, aby zapršelo. Už jsem našla hlívu ústřičnou, pokud se vydaří počasí, bude brzy k mání penízovka smrková. A koncem května by už mohlo být možné najít kováře,“ předpovídá.

Úpický mykologický kroužek v Úpici je jediný fungující spolek svého druhu v okolním regionu. Každoročně pořádá houbařskou výstavu v Městském sále (září), ve Rtyni v Podkrkonoší pak společnou vycházku pro veřejnost se sběrem, určováním i malou soutěží.

Vítězný nálev

• 1,75 l vody

• 0,5 l octa

• 6 dkg soli

• 17 dkg cukru

• 23 tablet cukerínu

• 4 x nové koření

• 4 x pepř

• 2 bobkové listy

• 2 lžičky hořčičného semínka

• 1/2 lžičky koriandru (celý)