Smrt žirafího samečka v kodaňské zoologické zahradě šokoval řadu milovníků zvířat.

Důvodem mělo být doporučení expertů Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA), protože sameček nebyl z genetických důvodů použitelný do chovných programů.

„U nás by k ničemu takovému nemohlo dojít," reagovala na dotaz Deníku tisková mluvčí zoo Dvůr Králové Jana Myslivečková. Přiznává, že podobná doporučení koordinátorů EAZA také v minulosti dostali. Nejsou tedy ničím výjimečným. „Celý případ známe pouze ze zpráv, nechceme rozhodnutí kolegů hodnotit," dodala.

Královédvorská zoo patří mezi největší chovatele žiraf na světě. V loňském roce se tu narodilo pět samiček a pět samečků. Celkem tu na svět přišlo už 251 zvířat.

Problém se zvířaty, která nelze zapojit do chovu, tu řeší dvěma způsoby. Prvním je vytvoření skupiny samců. „Není to nic nepřirozeného. Také v přírodě takové skupiny vznikají, když hlavní samec vyžene ze stáda ty mladé," dodala Myslivečková. Na rozdíl od přírody ale v zoo nemají žirafy přirozeného predátora. Právě v samčích skupinách se mladí samci mezi sebou učí bojovat, jsou zranění a stávají se tak častěji obětí šelem.

Druhou možností, jak vyřešit problém s přebytečným žirafím samcem, je přemístění do jiné zahrady.

Zdeněk Bárta ze zdejší zoo je světově uznávaným expertem na transporty žiraf. „Celkem jich převezl 414, a to nejen z naší zahrady. Převáží zvířata pro zoologické zahrady a parky z celé Evropy. Nejdelší transport, letecky, byl do Indonésie, po vlastní ose to bylo více než 3500 kilometrů do Portugalska. Ze sedmdesáti procent se jednalo o žirafí samce," vypočetla Jana Myslivečková.

Dvorská zoo má s utrácením žiraf neblahou zkušenost. V sedmdesátých letech tu bylo utraceno největší stádo žiraf na světě, údajně kvůli nakažlivé nemoci.