Malá samice hrošíka je potomkem samce Wamburuhtuha a samice Tanquey. Od narození na konci května jí chovatelé nechali čas na zesílení. V minulých dnech začala chodit do venkovního výběhu s bazénem. V safari parku žije ještě další chovná samice jménem Malaya a její už odstavený potomek, malý samec.

Patnáctiletá pauza mezi odchovy byla dána tím, že evropský chov stagnoval a bylo složité vytvořit vhodné chovné páry. Problém byl zejména v nedostatku chovných samců.

Chov hrošíků je podle zoologů složitý. Zvířata jsou vzájemně nesnášenlivá, a kdyby je zoologové spojili v nevhodnou dobu, mohla by se napadat a vážně zranit. Ošetřovatelé proto musejí své svěřence dokonale znát a odpozorovat říji samice, během které je jen pár dnů ochotná samce snést.

close Mládě hrošíka liberijského ve dvorské zoo. info Zdroj: Helena Hubáčková/SPDK zoom_in Mládě hrošíka liberijského ve dvorské zoo.

Dvůr Králové chová hrošíky od roku 1972, dosud zoo odchovala 22 mláďat. První mládě, Viktora, se povedlo odchovat v roce 1978.

Hrošík liberijský patří mezi nepřežvýkavé sudokopytníky. Od hrocha se liší částečně stavbou těla a především způsobem života. Voda totiž není pro hrošíky hlavním živlem. Přes den se toulají pralesem a hledají potravu. Dospělá zvířata váží kolem 250 kilogramů, mláďata mají při narození asi šest kilogramů. Stavy hrošíků v západní Africe stále klesají především kvůli úbytku přirozeného prostředí. Druh je proto vedený jako ohrožený.

Mohlo by vás také zajímat: Pořádný mejdan na Bojišti aneb Takhle se slaví jubileum!

Rompeprop na Obscene Extreme Festivalu 2024 v Trutnově. | Video: Pavel Cajthaml