Prezidenta minulý rok kvůli zánětu achilovky na vrchol vyvezlo auto horských záchranářů, protože horní úsek lanovky byl kvůli silnému větru mimo provoz. Tuto část lanovky nebylo možné pro cestu na vrchol využít ani letos, protože úsek Růžová hora – Sněžka už kvůli výstavbě nové lanovky neexistuje.

Václav Klaus vyšel na vrchol z Luční boudy s pomocí hůlek. Jako obvykle se pozdravil s poutníky, vystoupal na ochoz poštovny Anežka a rozhlížel se, společně s jedním z nových prezidentských kandidátů Přemyslem Sobotkou, po kraji. „Na Sněžku jsem stoupal mnohokrát i jako neprezident, takže věřím, že se sem opět vydám i po skončení mandátu. Pro kandidáty by mohl být test, že ten, kdo 10. října vyjde na Sněžku, má šanci kandidovat," poznamenal Klaus s úsměvem.

„Dnešní pouť byla mimořádná, protože její součástí se stalo vysvěcení nového zvonu pro kapličku v Peci a odpolední otevření nového pivovaru Paroháč na Luční boudě," řekl novinářům pecký starosta Alan Tomášek.

Letošní pouti se účastnilo zhruba 200 lidí. Mnozí z nich si nenechali ujít příležitost a putovali na pivo k Luční boudě. Jiní sešli do Pece pod Sněžkou, kde je čekal doprovodný program s hudební produkcí.