Soutěžit se dá téměř ve všem. I v přípravě svátečního pečiva. Klání O nejlepší vánočku pod Rýchorami má za sebou třetí ročník a zájem byl znovu velký. Své výrobky dodaly téměř dvě desítky pekařek i pekařů. „Účastnili se nejen domácí, ale přijeli i lidé z Trutnova, Svobody či Janských Lázní. Sedmnáct žen a dva muži," přiblížila základní údaje jedna z organizátorek, Žaneta Dolanová.

Každou z vánoček pořadatelé rozkrojili na poloviny, jednu k posouzení vzhledu, druhou ještě na kostičky k degustaci poroty i veřejnosti. A začalo obcházení, ochutnávání, porovnání i debaty. „O tom to vlastně je. Mnohem důležitější než výsledky je samotné setkání, možnost poznat něco nového, probrat to se známými," dodává Žaneta Dolanová. V obou kategoriích pořadatelky ze Sociální a zdravotní komise při městském úřadu, odměnily tři nejlepší. Odborná porota ve složení Zuzana Rousková, Martin Netolický a Jan Kožuch přidělila prvenství Pavlíně Rufferové z Bobru, druhá pozice patří Erice Rosecké a třetí Mileně Hetflejšové.

Po sečtení hlasovacích lístků byl znám i verdikt veřejnosti a s porotci se výrazně shodoval. Dvě účastnice si umístění na pomyslných stupních vítězů zopakovaly, i když v jiném pořadí. První místo získala Milena Hetflejšová, druhé Pavlína Rufferová a třetí Marie Mojžíšová.

Obě vítězky při tom nepostupují při přípravě těsta a pečení nijak vědecky. Spoléhají spíš na odhad a cit, získaný letitou praxí.

Cenu získal také nejmladší soutěžící, Zdeněk Holzinger z Janských Lázní. Ten se shodou okolností naučil vázat vánočku právě zde, při loňském ročníku.

Vánočka na dvacet způsobů

Co hospodyně, to jiná vánočka. Kdo navštívil třetí ročník soutěže O nejlepší vánočku pod Rýchorami, mohl se o tom jasně přesvědčit. Na vlastní oči i chuťové buňky. Rozdíly byly patrné jak ve vzhledu či zdobení, tak struktuře těsta. A jedna byla výjimečná zcela – Slaná masová. Žádnou z cen sice nezískala, ale určitě patřila k nejdiskutovanějším a nabízený vzorek zmizel ze stolu mezi prvními.

Obě vítězky se shodly na tom, že množství přísad spíše odhadují než pečlivě váží. „Ani vám nejsem schopná napsat přesný recept. Samozřejmě vím suroviny, ale kolik čeho, to nijak neřeším. Peču vánočky i mimo sváteční období a tak to dělám hodně od oka," říká Pavlína Rufferová, která zvítězila u poroty a druhé místo ji přisoudila veřejnost.

„Důležitější než přesné poměry jsou kvalitní suroviny. Používám máslo se sádlem půl na půl, pak vánočka není suchá a tak to máme doma rádi," dodává Milena Hetflejšová, která zvítězila u příchozích a bronz získala od poroty. Součástí sobotního odpoledne v sále Kulturního domu však nebyly jen soutěžní vánočky. Nechyběly ukázky pletení, příchozí si mohli nakoupit zdobené perníčky nebo výrobky z Barevné školky v Žacléři.

Cena diváků, Milena Hetflejšová:

500 gr polohrubé mouky
5 gr soli
75 gr cukru, 90 gr máslo + sádlo
30 gr droždí
2 žloutky, citrónová kůra, 1 lžička citrónové šťávy, rozinky v rumu, vanilkový cukr.

Cena poroty, Pavlína Rufferová:

mouka, cukr + vanilkový cukr, tuk (Hera), žloutky, rum, citrónová kůra, rozinky v rumu.