„Za chvíli si nikdo nebude umět představit, jak vypadá tkalcovský stroj. Proto jsme se rozhodli, že se pokusíme připomínat zájemcům historii. Jedna z místností bude zaplněna tkalcovskými stavy. Nejen těmi historickými. Rádi bychom zajistili i funkční stavy pro zájemce, kteří by si chtěli práci sami vyzkoušet,“ přiblížila tehdy záměr Martina Poliaková.

CENTRUM ŘEMESEL

Dnes už se může majitelka Domu pod jasanem usmívat. Od prvních krůčků se mnohé změnilo a ve Voletinách vzniklo pro široké okolí kromě muzea centrum řemeslné výroby všeho druhu. Muzeum je hojně navštěvovaným místem, kde na člověka dýchne kus krásné české historie, zvláště té v Podkrkonoší. Pořádají se zde atraktivní kurzy řemeslné výroby, lidé se učí tvořit, odreagují se u toho a chodí sem rádi. „I pro nás je práce tady velký relax a radost,“ říkají dvě zdravotně postižené lektorky, které zde pracují v rámci chráněné dílny. „Jinou práci bychom vzhledem ke zdravotnímu stavu nezvládaly, ale tady jsme se do toho už vpravily a moc nás to naplňuje a baví,“ dodávají Zdenka Janoušková a Jitka Štěpánová.

O tom, že se zpracováním vlákna, příze i látky, mají v Domě pod jasanem skvělé zkušenosti, svědčí i zájem filmařů. Lektorky Martina Poliaková a Marcela Ledvinková pomáhaly při natáčení odbornou radou a pomocí při předení a tkaní ve filmu Alice Nellis Sedmero krkavců. Režisérka v nově zpracované pohádce ukázala, jak se z kopřivy zpracuje vlákno, příze a látka. Kolovrátek, tkalcovský stav a spousta dalších exponátů z trutnovského Tkalcovského muzea proto trávily skoro měsíc na hradě Zvíkov a staly se součástí zmíněné české pohádky.

„Režisérka Alice Nellis i představitelka hlavní postavy Bohdanky Martha Issová předení i tkaní zvládly velmi dobře a pro nás to byla krásná zkušenost,“ vzpomíná na zpestření Martina Poliaková. Na sobotních Dnech krkonošských řemesel učila zájemce uplést včelí úly ze slámy. „Tyto dlouhé klasy žita si musíme sami vypěstovat. Ty nikde nerostou,“ směje se Martina Poliaková. Úly také zaujaly filmaře. Tentokrát ty zahraniční. „Vyzvali nás, abychom jim na zakázku upletli několik úlů do nově chystaného filmu Hamlet. No, docela nám to dalo zabrat. A doufám, že se ten film někdy bude promítat i v české verzi,“ zamýšlí se majitelka muzea Martina Poliaková.

SPOLUPRÁCE S POLÁKY

A zároveň nastiňuje novinku, která se chystá: „Společně s polskými kolegy ze sklářské huti Julia v Piechowicích chceme vytvořit sklářskou a tkalcovskou stezku řemesel. Cílem je přitáhnout na obou stranách hranice zájemce. Připravujeme žádost o dotaci na spolupráci v příhraničí.“