Zvyšující se agresivita a vulgární chování některých návštěvníků donutila úpickou radnici k razantnímu kroku instalaci bezpečnostní kamery.

„Přistoupili jsme k tomu hlavně kvůli ochraně pracovnic sociálního odboru. V poslední době jsou někteří z jejich klientů agresivní, hlasití a dokonce i vyhrožují," informovala tajemnice úpického městského úřadu Šárka Bušinská.

Její slova potvrdila i vedoucí sociálně správního odboru na úpické radnici Jindra Pavlišová. „Klienti na nás nejenom křičí, ale hází po nás tužky nebo nám rozhazují lejstra," uvedla Jindra Pavlišová a postup radnice v podobě instalování kamery kvituje. „Jsem ráda, že si vedení města uvědomuje, že tu hrozí reálné nebezpečí úrazu," dodala vedoucí sociálního odboru s tím, že však žádná kamera případnému excesu nezabrání.

Ovšem instalace kamery nemohla proběhnout jen na vlastní pěst úřadu. Musel splnit podmínky Úřadu na ochranu osobních údajů. „Všechny jejich požadavky jsme splnili. Jedná se například o registraci, o instalaci jsme informovali na webových stránkách a na dveřích visí upozornění, že objekt je sledován kamerovým systémem," uvedla Šárka Výšinská s tím, že navíc všechny zaměstnankyně podepsaly souhlas s uvedením systému do provozu.

Od jejího spuštění však nemusel obsah zatím putovat k rukám policie. „Asi má pro hodně lidí tlumící efekt. Důležité však je, že se pracovnice od zabudování kamery cítí bezpečněji. A jak samy říkají, berou systém jako pojistku klidu."