Vesnici roku, Mříčnou u Jilemnice, navštívil koncem týdne hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Zajímaly ho aktivity úspěšné obce a plány místních do budoucna. Starostka Jana Holcová hejtmana seznámila se zdejšími naučnými stezkami nebo mu ukázala dům, v němž žil legendární lyžník Václav Vrbata.

„Údajně právě odtud vyšel Vrbata do lyžařského závodu, při kterém společně s Bohumilem Hančem tragicky zahynuli," popsala starostka Jana Holcová. Rozhovořila se i o připravovaných plánech Mříčenských.

Například o chystané opravě zdejšího lidového domu nebo vylepšení areálu koupaliště postaveného v roce 1962. To před několika lety koupila obec, opravila ho a lidé areál nadšeně využívají nejen ke koupání. „Teď máme v plánu tam postavit víceúčelové hřiště," prozradila starostka. „Právě na tuto stavbu chtějí Mříčenští použít milionovou výhru ze soutěže Vesnice roku 2015, jejímž vyhlašovatelem je Liberecký kraj," informovala mluvčí Libereckého kraje Blanka Daníčková. Dodala, že hejtman se živě zajímal také o kostel sv. Kateřiny Alexandrijské, kterým jej provedla a o historii pohovořila Blanka Severýnová (na snímku z archivu Libereckého kraje). Další místní nadšenkyně, bývalá učitelka Anna Větrovcová, zase připravila seznámení s místní knihovnou, o níž se stará a připravuje v ní program pro všechny místní čtenáře. Hudebně laděné setkání čekalo na Martina Půtu ve zdejší malotřídní škole. Děti z několika tříd mu zazpívaly a dokonce si pro něj připravily i vlastnoručně vyrobené dárky. Návštěvu zakončil hejtman posezením s členy místního zastupitelstva a spolkových organizací.

„Je příjemné vidět, jak to v Mříčné žije, všichni drží pospolu a snaží se zapojit do společenského života a každý něčím přispět. Tak má vypadat vesnice roku," dodal hejtman Martin Půta.