VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Většina hub je jedlých. Ale pozor...

Trutnovsko, Pojizeří /LETNÍ SERIÁL - HOUBAŘENÍ/ – Lidé se mylně domnívají, že většina hub, které nesbírají, jsou jedovaté nebo přinejmenším nechutné.

19.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Opak je však pravdou. Ze zhruba 4 tisíc druhů tzv. vyšších hub, které v našich zeměpisných podmínkách rostou, je asi jen 20 procent jedovatých nebo nějakým způsobem k jídlu nevhodných.

Mnozí milovníci houbových pokrmů se řídí jednoduchým pravidlem: jedlé jsou jen ty, které mají zespodu tečky (rourky) a všechno ostatní jsou prašivky… A přesně tak to rozhodně není. Zcela zbytečně jsou přehlíženy rozličné druhy jedlých a pro kuchyňskou úpravu chutných holubinek a ryzců, ale i penízovek, čirůvek a pýchavek. Ze strachu se nesbírají ani bedly, žampiony a růžovky. Někteří dokonce neznají ani václavky. Chutnými, avšak opomíjenými, jsou také smrže.

Najdou se sběrači, kteří houby v lese chutnají a podle chuti je buď nechají být, a nebo je naopak strčí do košíku. Toto je však praktika, kterou rozhodně laikům nelze doporučit. Vždyť například ti, co se někdy otrávili Muchomůrkou zelenou, nejjedovatější houbou na světě, a přežili, potvrdí, že je tato houba vynikající, mírné nasládlé chuti. Naopak některé houby jsou třeba hořké nebo nějak pálivé, ale byť pro tyto chuťové vlastnosti nepřicházejí v úvahu jako oběd, nejsou jedovaté.

Zkušení houbaři a mykologičtí odborníci však znají u hub výjimky, u kterých je možné je chutnat a podle toho je buď k jídlu použít, či nikoli. Přesněji řečeno jsou dvě skupiny takovýchto hub. První jsou holubinky, z nichž ani jeden druh (snad až na mírně jedovatou a silně palčivou Holubinku vrhavku) jedovatý není a chuť je tedy faktorem, který rozhoduje o jejich použitelnosti. Velice podobně je na tom i druhá skupina – ryzce. U nich se posuzuje palčivost a barva mléka. Obecně platí, že čím oranžovější až červené mléko, tím je houba chutnější, naopak ryzce s bílým a palčivým mlékem se nesbírají. Výjimku tvoří pouze Ryzci syrovinka a černohlávek, kteří mají bílé mléko a jsou velice chutní.

Petr Kuráň

19.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační fotografie.

Nevídaný debakl Lokomotivy, Lvice uspěly

Miminka z našeho regionu
9

Právě jsme se narodili - leden 2018

Čtyři ženy v desítce a soudek piva pro Birkeho

Trutnovsko, Pojizeří - Restaurace Dubina v Bílé Třemešné hostila ve středu večer slavnostní vyhlášení podzimní části TIP ligy. U jednoho stolu se sešla desítka úspěšných tipujících. Některé z nich doprovázeli i rodinní příslušníci.

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 18. a 19. ledna 2018.

AUTOMIX.CZ

Exoti na prodej: O těchto autech jste určitě nikdy neslyšeli. Ale můžete je mít

Přijde vám, že je aktuální vozový park na našich silnicích poněkud uniformní a nudný? Nezoufejte. Stačí si otevřít nějakou velkou celoevropskou inzerci, zadat jako značku „jiné“ a už se na vás hrne přehršel bizarních a zajímavých aut, která na silnici jen tak nepotkáte. My jsme vybrali šest z našeho pohledu nejzvláštnějších.

Práce v lese skončila tragicky

Poniklá - Při těžební práci v lese mezi obcemi Poniklá a Roprachtice na Semilsku tragicky zahynul 51letý muž.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>