VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Většina hub je jedlých. Ale pozor...

Trutnovsko, Pojizeří /LETNÍ SERIÁL - HOUBAŘENÍ/ – Lidé se mylně domnívají, že většina hub, které nesbírají, jsou jedovaté nebo přinejmenším nechutné.

19.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Opak je však pravdou. Ze zhruba 4 tisíc druhů tzv. vyšších hub, které v našich zeměpisných podmínkách rostou, je asi jen 20 procent jedovatých nebo nějakým způsobem k jídlu nevhodných.

Mnozí milovníci houbových pokrmů se řídí jednoduchým pravidlem: jedlé jsou jen ty, které mají zespodu tečky (rourky) a všechno ostatní jsou prašivky… A přesně tak to rozhodně není. Zcela zbytečně jsou přehlíženy rozličné druhy jedlých a pro kuchyňskou úpravu chutných holubinek a ryzců, ale i penízovek, čirůvek a pýchavek. Ze strachu se nesbírají ani bedly, žampiony a růžovky. Někteří dokonce neznají ani václavky. Chutnými, avšak opomíjenými, jsou také smrže.

Najdou se sběrači, kteří houby v lese chutnají a podle chuti je buď nechají být, a nebo je naopak strčí do košíku. Toto je však praktika, kterou rozhodně laikům nelze doporučit. Vždyť například ti, co se někdy otrávili Muchomůrkou zelenou, nejjedovatější houbou na světě, a přežili, potvrdí, že je tato houba vynikající, mírné nasládlé chuti. Naopak některé houby jsou třeba hořké nebo nějak pálivé, ale byť pro tyto chuťové vlastnosti nepřicházejí v úvahu jako oběd, nejsou jedovaté.

Zkušení houbaři a mykologičtí odborníci však znají u hub výjimky, u kterých je možné je chutnat a podle toho je buď k jídlu použít, či nikoli. Přesněji řečeno jsou dvě skupiny takovýchto hub. První jsou holubinky, z nichž ani jeden druh (snad až na mírně jedovatou a silně palčivou Holubinku vrhavku) jedovatý není a chuť je tedy faktorem, který rozhoduje o jejich použitelnosti. Velice podobně je na tom i druhá skupina – ryzce. U nich se posuzuje palčivost a barva mléka. Obecně platí, že čím oranžovější až červené mléko, tím je houba chutnější, naopak ryzce s bílým a palčivým mlékem se nesbírají. Výjimku tvoří pouze Ryzci syrovinka a černohlávek, kteří mají bílé mléko a jsou velice chutní.

Petr Kuráň

19.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Přijmeme číšníka/servírku 25 000 Kč Přijmeme číšníka/servírku na horský hotel na hřebenech Krkonoš s celoročním provozem. Pož: spolehlivost, pracovitost a poctivost. Nabízíme dobré platové podmínky (25.000 Kč + spropitné), ubytování a stravu zdarma. Nástup po osobním pohovoru. Vhodné i pro absolventy i nevyučené. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 500 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Pomocný dělník-ce ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: POMOCNÝ DĚLNÍK-CE VE VÝROBĚ -, nástup možný ihned, pracovní smlouva na dobu neurčitou, 5 týdnů dovolené, 1000,-Kč za plnění pracovního fondu, příspěvek na Vánoce a dovolenou, příspěvek na stravování, , Bonus: 5000,-Kč za přivedení nového kolegy, Kontakt: e-mailem , nebo telefonicky Po-Pá 8-15 hod.. Pracoviště: Peter - gfk s.r.o., 544 64 Kocbeře. Informace: Jakub Masařík, +420 499 310 227. Výroba - Výrobci matrací VÝROBCI MATRACÍ. Požadované 14 000 Kč Výrobci matrací VÝROBCI MATRACÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 30. Poznámka: prac. doba: od 6.00 do 14.00, od 14.00 do 22.00, od 22.00 do 6.00 hod.,, , kontakt: osobně od 8.00 do 15.00 hod.,, e-mailem. Pracoviště: Jaroslav fenynec - roztoky u jilemnice, 512 31 Roztoky u Jilemnice. Informace: Fenynec, +420 776 617 038. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 13 500 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař - ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 14520 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ - KA - studené kuchyně a příloh, Náplň práce: příprava studené kuchyně- pečivo, pomazánky, saláty, vaření příloh, Tel. i osobní kontakt ( na uvedené adrese, Nemocnice Dvůr Králové nad Labem) možný v pracovní dny od 6.00 - 14.00 hod.. Pracoviště: Multi-catering s.r.o. - pracoviště, Vrchlického, č.p. 1504, 544 01 Dvůr Králové nad Labem. Informace: Martina Pichová, +420 724 437 146.

Benefice vynesla přes milion korun
28

Akce Na Sněžku pro Matýska pomůže 22 handicapovaným dětem

Ilustrační foto

Badatelna trutnovského archivu přiblíží návštěvy prezidentů

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

Odstraňování chyb mě posouvá kupředu, říká biatlonová naděje Michal Krčmář

Vrchlabí - Sedmadvacetiletý Michal Krčmář se v biatlonovém prostředí pohybuje od deseti let. Sportovec závodící nyní za klub SKP Kornspitz Jablonec se aktuálně připravuje a hlavně těší na novou sezónu.

Bravo! Vrchlabští fotbalisté sebrali lídrovi bod

Vrchlabí - Šlágrem víkendového 11. kola krajského přeboru fotbalistů byl duel vedoucích Libčan s Vrchlabím.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT