Opuštěná a nevyužívaná věznice v Žacléři je prodaná. Stále ale nezaplacená.

Podle registru smluv ji odkoupila Jaroslava Dvořáková. Transakci za 1,7 milionu korun podepsala ve Světnově v okrese Žďár nad Sázavou už v dubnu roku 2015. Do letošního léta se ale čekalo na potvrzení transakce.

To jsou ale veškeré indicie, které k nové majitelce vedou. „Více informací bohužel nemůžeme o kupujícím sdělit,“ vysvětlil Jan Čížkovský, mluvčí krajské policie. Totožnost majitelky i její záměry stále zůstávají zahalené rouškou tajemství.

Vězeňský areál je aktuálně dál ve vlastnictví krajského policejního ředitelství. To ho sice už dlouhá léta nevyužívá, nová majitelka ale stále za převod nemovitosti nezaplatila.

„Evidujeme již tříměsíční prodlení v úhradě kupní ceny. Protože částka zatím stále nebyla uhrazena, je areál stále v našem vlastnictví,“ potvrdil Jan Čížkovský.

Žacléřská věznice
Kdo ví, nepoví. Zájemce o areál bývalé věznice je neznámý

Prodlením se potenciální kupec však už nyní dostává do problémů. Včasné neuhrazení totiž může vést ke zrušení transakce a k padesátitisícové pokutě. Smlouvu přitom ministerstva financí a vnitra letos v létě schválila po dvouročním čekání od jejího podpisu.

V samotném Žacléři o převodu nemovitosti na nového majitele zatím nevědí zhola nic. „Mluvilo se o tom zhruba před rokem, kdy jsme nic nevěděli. Trochu jsem si myslel, že celá záležitost utichla. Tím chci naznačit, že ani teď nevíme zhola nic,“ řekl starosta Žacléře Miroslav Vlasák. „Osud areálu nás na městě pochopitelně zajímá, celá transakce jde ale zcela mimo nás. Uvidíme, jaké bude mít nový majitel s věznicí záměry. Nevím, zda je tu možné něco vybudovat, areál je v katastrofálním stavu,“ dodal starosta.

Jedinými nájemníky věznice v Žacléři byli za poslední léta zloději. Policisté tu pořádali občasná cvičení. Areál se snaží prodat už dlouho. „V 90. letech byla část areálu zrekonstruovaná pro pohraniční policii, po reorganizaci na cizineckou a přesunu jinam bylo zdejší oddělení zrušené. Následovala snaha o prodej, ale dlouhé roky se nikdo neobjevil. Až teď,“ řekl před časem Deníku ekonomický ředitel krajské policie Josef Neruda.

Z historie žacléřské věznice

Žacléřský útvar Sboru nápravné výchovy ČSR byl zřízen v říjnu 1967. Dříve bývalo v areálu hornické učiliště. Například v roce 1987 bylo ve věznici zaměstnáno 144 příslušníků a pracovně zařazeno 487 odsouzených. Ti pracovali na mnoha místech regionu, k největším zaměstnavatelům patřily doly, ZPA Trutnov a 46 vězňů, odsouzených pro nedbalostní trestné činy, pracovalo i na výstavbě zotavovny Přední Labská ve Špindlerově Mlýně. Z nařízení ministerstva spravedlnosti byl útvar SNV Žacléř uzavřen ke 31. prosinci 1989.