Trutnovský region je na hrady skoupý. Nějaké ruiny tu sice jsou, ale vhodné spíše pro archeologická bádání než klasickou turistickou návštěvu. Jedinou výjimkou, alespoň částečně, je Vízmburk. Zřícenina vykopaná v 70. a 80. letech minulého století.Život do sídla ze 13. století vnáší především Sdružení pro Vízmburk, které jednak pořádá akce pro veřejnost, i se snaží získat prostředky na záchranu hradu. Ten po odkrytí rychle chátrá. „V červnu jsme byli úspěšní v programu Leader. Dostali jsme 138 tisíc na projektovou dokumentaci pro novou střechu. Ta současná neumožňuje provázet návštěvníky nádvořím po celou sezonu, tak jako to bývá na ostatních hradech," říká Jaroslav Balcar.

Dosavadní konstrukce, která měla částečně chránit zbytky hradu, byla provizorně postavená před dvaceti lety. Už ale nevyhovuje. „Lešení je rezaté, střechou místy zatéká a pod tím se bortí další zdi. Takže památkáři nám povolili vstup jen třikrát do roka. Na zahájení sezony, k nedávným oslavám 40. výročí od zahájení archeologického výzkumu a poslední šanci budou mít zájemci při Vízmburských slavnostech, 8. a 9. září," dodává Balcar.

Zpracování projektové dokumentace se začala věnovat odborná firma, žádost o stavební povolení je v plánu na podzim. „Na akci úzce spolupracujeme s Národním památkovým ústavem v Josefově. Půjde-li vše podle plánu a povede se nám získat i další dotace, již příští léto zahájíme výměnu střechy. Po částech budeme chtít vybudovat nové sedlové střechy nad všemi objekty hradu. Věříme, že do pěti let se nám povede celou akci zrealizovat," věří Jaroslav Balcar. Alespoň částečné seznámení s Vízmburkem, bez návštěvy nádvoří, je o prázdninách možné každý den od 10 do 18 hodin, kdy je zde otevřen kiosek.