"Potřebuji ještě povolení hygieny. Mělo by mi přijít buď v pondělí nebo v úterý. Takže pokud to pustí a půjde to dobře, tak otevřeme v úterý odpoledne nebo ve středu. Ale nikdo nic neví, hejtmani snad chtějí ještě 14 dní počkat," uvedla v neděli odpoledne Veronika Chvojková, která nabízí kadeřnické služby v Hradci Králové.

Nakonec neotevře. Vláda oznámila, že schválila opětovné vyhlášení nouzového stavu na další dva týdny a že dosavadní opatření až na pár výjimek mají trvat. I přestože však o něj požádali hejtmani, rozhodnutí vlády je podle předsedy senátu protiústavní. Vláda to odmítá.

Policejní kontroly na hranicích okresu Trutnov ve Rtyni v Podkrkonoší v neděli 14. února.
Největší problém měli u kontrol Poláci. Ligový tým zažil vtipnou situaci

Kraj se přidal k žádosti o nouzový stav

Královéhradecký kraj se připojil k žádosti ostatních hejtmanů o vyhlášení nouzového stavu na 14 dní, ale s konkrétními požadavky. Patří k nim i to, že na Trutnovsku bude omezení pohybu platit do konce února.

"Dále chceme rozšíření úředních hodin úřadů a zajištění bezpečného návratu dětí do škol do 1. března. Požadujeme, aby vláda podnikla kroky k co nejrychlejšímu přijetí nového pandemického zákona a stejně tak, aby učinila kroky k co nejkratšímu otevření maloobchodů, služeb a volnočasových aktivit v termínu navazujícím na navrácení do škol,“ řekl královéhradecký hejtman Martin Červíček.

Zároveň však upozornil, že zásadnější rozvolnění opatření zatím přetrvávající tíživá pandemická situace v tomto kraji nedovoluje. A zhoršuje ji navíc šíření takzvané britské mutace, která se potvrdila u 60 procent zkoumaných vzorků.

Na znovuotevření marně čekaly doposud uzavřené obchody, služby i sportoviště včetně lyžařských středisek. Zrušeno bude například pouze omezení otevírací doby úřadů, využít služeb poskytovatelů ubytovacích služeb budou moci nově i lidé cestující do jiných měst kvůli zdravotní péči, knihovny mohou fungovat v režimu výdejních okének nebo bezkontaktně.

Uzavřený okres Trutnov kvůli šíření nemoci Covid-19
Kontroly na Trutnovsku: Opilá žena projela uzávěru a narazila do stromu

Požadavky hejtmanů:

- návrat žáků do škol do 1. března
- zrušení omezení úředních hodin
- přednostní testování učitelů
- otevírání obchodů za dodržení hygienických pravidel
- testování ve firmách
- projednání pandemického zákona

Hejtmani dali vládě 14 dní, po kdy má trvat stav nouze, aby jejich požadavky splnila.