Křeslo žacléřského starosty Miroslav Vlasák opustí po dlouhých 24 letech. V předešlých dvou letech navíc působil na pozici místostarosty. „Myslím, že je někdy třeba skončit. Působení na radnici bylo hezké období, moc mě bavilo. Vždycky jsem byl Žacléřák a vždycky budu. Dál tu budu žít a bydlet. Po šestadvaceti letech je ale čas předat štafetu dál,“ řekl Miroslav Vlasák.

Poprvé od roku 1992 Vlasák mění působiště. Už před třemi lety se stal zástupcem ředitele za českou stranu v Evropském seskupení pro územní spolupráci NOVUM. V oblasti česko-polské přeshraniční spolupráce bude Vlasák pracovat minimálně další tři roky.

„Možnost, která se mi naskytla, pro mě byla velkou výzvou. Zabýváme se všemi možnými přeshraničními spolupracemi Čechů a Poláků. Je proto dost možné, že Žacléři budu v budoucnu dál pomáhat tímto způsobem,“ usmívá starosta, kterému mandát skončí po říjnových volbách.

Ivan Adamec, starosta Trutnova
Kdo chce být starostou Trutnova? Adamec kandiduje, zuby si brousí i další

Do nich v Žacléři zasáhne pět kandidujících stran. Jejich lídry jsou mistr výroby Attila Nagy (Nový směr), současná místostarostka Eva Rennerová (Sdružení pro Žacléř), manažer Svazku obcí Horní Labe Aleš Vaníček (SNK Náš Žacléř), manažer nákupu David Roček (Žacléř 2014) a podnikatel Marek Gracík (Žít Žacléř). Z této pětice by z podzimních voleb měl vzejít nový žacléřský starosta.

Ten dosluhující přitom věří, že jeho dlouhé působení na radnici proměnilo město k jeho prospěchu. „Je těžké se ohlížet a sám hodnotit. Spousta věcí se za tu dlouhou dobu udělala, některé další se nám dotáhnout nepodařilo, což je asi normální. Jsem rád za všechny opravené komunikace, domy, ale i za to, že jsme jedno z nejúspěšnějších měst v oblasti čerpání česko- polských dotací,“ ohlíží se Miroslav Vlasák.

Žacléřské fichtlklání 2018.
OBRAZEM: Při Žacléřském fichtlklání bojovali o mistra Paďoura