Také v dubnu v kraji ubývalo nezaměstnaných, zato přibývalo pracovních příležitostí. Počet volných míst byl vyšší než počet lidí bez práce, a to už druhý měsíc po sobě.

„V Pardubickém kraji nastala tato situace už loni, nyní je stejný stav i u nás,“ řekl ředitel královéhradeckého krajského Úřadu práce Martin Horák.

Dodal však, že reálně tento poměr v kraji zaznamenali už minulý rok, protože počet uchazečů schopných a ochotných pracovat je už dlouho nižší než počet nabízených míst.

Dubnový pokles nezaměstnanosti podle Martina Horáka ovlivnily mimo jiné růst ekonomiky, nástup sezonních prací i veřejně prospěšné práce.

„V příštích měsících pokles už tak výrazný nebude,“ upozornil ředitel.

Další vývoj bude záležet na tom, zda se potvrdí prognózy o zpomalování ekonomiky. Podle ředitele Horáka by to však nemělo mít okamžité následky na vývoj zaměstnanosti.

Práci si v dubnu hledalo v kraji celkem 8812 lidí, což bylo o devět stovek méně než v březnu. Oproti tomu zaměstnavatelé nabízeli celkem 11 589 volných pracovních pozic, o tisícovku více než v březnu.

Developerské projekty ve městě rostou jako houby po dešti. Například v Novém Farářství vzniká 11 viladomů s celkem 200 byty.
Byty v Hradci Králové nikdy nestály víc

Chybějí dělníci i kvalifikovaní technici

Zaměstnavatelé se v současné době nejvíce shánějí po dělnických profesích. Ve výrobě jim chybějí lidé bez kvalifikace pro fyzicky náročnou práci. „Ty nekvalifikované lze však nahradit Daleko větším problémem je nedostatek kvalifikovaných technických profesí,“ podotkl Martin Horák.

Nejnižší nezaměstnanost v kraji vykázal ke konci dubna Rychnov nad Kněžnou s pouhým 1,2 procenta lidí bez práce. Je to současně i nejnižší nezaměstnanost v rámci celé České republiky. Vedle Rychnovska je stejně nízký podíl už jen oblasti Praha – východ. Na třetím místě v Česku je Jičín s 1,6 procenta lidí bez práce.

Celostátně evidovaly úřady práce v dubnu celkem 242 798 uchazečů o zaměstnání. To je o 20 810 lidí méně než v březnu a o 84 401 osob méně než před rokem. Podíl nezaměstnaných klesl na 3,2 procenta. V evidenci byli nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil 43,3 roku. Zaměstnavatelé v dubnu nabízeli 267 107 pracovních míst.

„Podle posledních dostupných dat Eurostatu má Česko nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU,“ uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Dubnová nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji
březen (nezaměstnaní - podíl) - duben (nezaměstnaní - podíl)

kraj 9711 2,5 % 8812 2,2 %

Hradecko 3375 2,8 % 2697 2,6 %
Jičínsko 1092 1,9% 828 1,6 %
Náchodsko 2364 3,1 % 1887 2,7 %
Rychnovsko 709 1,2 % 591 1,2 %
Trutnovsko 2171 2,7 % 1854 2,5%

Zdroj: Úřad práce ČR

Ilustrační foto.
Nájmy v kraji rychle rostou už jen v Hradci