Dvacet lesních cest o délce téměř padesát kilometrů by rádi správci Krkonoš letos nově upravili pro potřeby vozíčkářů.

Jde například o lesní cesty Struhadla, Lysečinská, Na Pláň, Přes Vidlici a další. Informoval o tom mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Zdravotně postiženým se snaží správci hor vyjít vstříc už dlouho. V současnosti mají hendikepovaní šanci využívat deset upravených tras v rámci projektu Krkonoše bez bariér, realizovaného před několika lety.

Když dopadne dotace, je vyhráno

Od podzimu ochranáři usilují o dotaci ve výši 37 milionů korun z Operačního programu životního prostředí. „Pokud uspějeme, peníze by měly zajistit rekonstrukce dalších cest. Jde o lesní cesty, které v současném stavu nejsou vhodné pro hendikepované. Po jejich rekonstrukci se významně rozšíří síť cest, které budou bezbariérové," podotkl k záměru ředitel Správy Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.

Také pro rodiny 
s dětmi a důchodce

„Naší cílovou skupinou jsou nejen lidé na invalidním vozíčku, osoby s poruchami pohybového aparátu, ale také důchodci či rodiny s dětmi a s kočárky. Celkově se jedná o deset procent návštěvnosti hor obyvatel z Česka," doplnil ředitel. Za záslužnou činnost získala Správa Krkonošského národního parku ocenění Mosty 2011, které uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR.

S vytipováním cest už v první etapě projektu zaměstnancům národního parku pomáhají právě vozíčkáři. „Několikrát jsme měli díky mapování těchto cest šanci se dostat na hory, někteří vozíčkáři Krkonoše buď dlouho, nebo dokonce vůbec, neviděli. Takže ta dobrovolná práce pro ně byla i velkou radostí," komentoval ředitel Klubu vozíčkářů Jan Roček. Trasy pro handicapované jsou v terénu vyznačeny speciálními turistickými směrovkami. Nejsnazší znázorňuje logo vozíčkáře modré, středně obtížné červené a nejobtížnější černé.

Ochranáři hor vydali i přehlednou brožurku, kde jsou všechny trasy popsané. Nejméně obtížnou trasou z vyznačených TOP 10 je cesta z Benecka přes Rovinku na Třídomí. Nejobtížnější pak trasa ze Špindlerovy boudy na Petrovu bodu.

U všech jsou v propagačním materiálu informace o délkách a převýšení, o tom, jaký mají povrch a kvalitu. Zájemci zde najdou různá doporučení. Například pro koho konkrétně je cesta sjízdná nejlépe a pro koho naopak méně. Jsou zde i tipy na možnosti občerstvení či nouzový úkryt v případě potřeby, důležitá telefonní čísla na kontaktní místa Horské služby Krkonoše.