Příležitostí ale výrazně ubylo. V trutnovském regionu už zůstala zřejmě jen jedna, Letní kino Vrchlabí v areálu Morzinské kaple.

Nabídka ale stojí za to, během dvou měsíců je plánovaných 25 promítacích dní. S filmy komediálními, akčními, animovanými i sci-fi.

„Začínáme 3. července, tedy přesně za týden. Celý měsíc budou začátky promítání od 21.30 hodin, v srpnu se posuneme na devátou večerní. Rytmus jsme zvolili středa, pátek, sobota, každý den jiný snímek. Máme ale vytipované čtyři tituly, které v průběhu prázdnin zopakujeme," připomněla základní údaje Kristýna Tumová, z občanského sdružení, které letní kino provozuje.

Letní kino zve na další sezónu

Žánrově je vrchlabské kino zaměřené na široké spektrum diváků, stačí se podívat na program prvních dvou týdnů: Šílený Max: Zběsilá cesta; Babovřesky 3; Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel; Tři bratři. „Vybírali jsme z databáze filmových distributorů, kde lze nalézt statistiky nejlepších snímků. Promítáme pomocí silného dataprojektoru na nafukovací plátno o rozměrech 6 x 9 metrů. Mělo by stačit pro 750 návštěvníků, k nám se jich vejde méně, máme zhruba 350 míst na sezení," řekla Kristýna Tumová. Před každým představením je třeba plátno nafouknout, instalovat techniku a po skončení zase vše sbalit. „Celé to trvá zhruba dvě a půl hodiny. Plátno udržuje ve správném tvaru ventilátor, který dovnitř vhání vzduch. Není možné, abychom ho tam nechávali trvale," dodala Kristýna Tumová.

Velkým specifikem letních kin je počasí. Bude pršet, nebude, budou hrát, nebudou. „Vloni nám počasí moc nepřálo, tak jsme měli možnost získat nějaké zkušenosti. Obecně promítáme za každého počasí. Pokud ale prší celý den, tak nikdo nepřijde a nehrajeme. Když však začne padat v průběhu představení, lidé už vydrží a chtějí film dokoukat," podotkla Kristýna Tumová. „Jinak ale pro nás loňský premiérový ročník skončil velmi příznivě. Lidi chodili, měli jsme velmi pozitivní zpětnou vazbu, zaplatily se všechny náklady. Na provozu se podílí skupina nadšenců a právě tahle kritéria jsou pro nás důležitá."

Vstupné je po celé prázdniny jednotné, 80 korun. Lze ale koupit i permanentky, například na šest či deset promítání. K vypůjčení jsou tu deky a podsedáky, nechybí občerstvení, pláštěnky a deštníky je ale třeba míst vlastní.

Letní kino Vrchlabí – program

Červenec:
3. 7. Šílený Max: Zběsilá cesta
4. 7. Babovřesky 3
8. 7. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
10. 7. Tři bratři
11. 7. Velká šestka
15. 7. Překvapení
17. 7. Šílený Max: Zběsilá cesta
18. 7. Fotograf
22. 7. Co jsme komu udělali?
24. 7. Padesát odstínů šedi
25. 7. Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka
29. 7. SpongeBob ve filmu: Houba na suchu
31. 7. Hodinový manžel

Srpen:
1. 8. Babovřesky 3
5. 8. Padesát odstínů šedi
7. 8. Překvapení
12. 8. Kobry a užovky
14. 8. Fotograf
18. 8. Fakjů pane učiteli
19. 8. Transformers: Zánik
21. 8. Díra u Hanušovic
22. 8. Rychle a zběsile 7
26. 8. Velká šestka
28. 8. Strážci Galaxie
29. 8. Pohádkář

V červenci ve 21.30 a v srpnu už ve 21.00 hodin v areálu Morzinské kaple. https://cs-cz.facebook.com/KinoTripsi