Centrum, které navrhl Petr Hájek, získalo české uznání v Mezinárodní soutěži o ekologickou architekturu v italské Ferraře. Cena bude autorům a investorovi předána 9. července. O úspěchu stavby informoval Jiří Horský z Fakulty architektury ČVUT.

Čtvrtá cena

Porota v Itálii na budově ocenila její zakomponování do památkově chráněného parku a její šetrnost k životnímu prostředí. Tvar domu, který je zapuštěný do země, vychází z geometrie pohoří Krkonoš. Díky zelené střeše splývá s okolím. V centru je přednáškový sál pro 80 posluchačů, jsou tam laboratoře a učebny. Objekt nabízí také výstavní prostor, knihovnu, ekologickou poradnu a zázemí.

Hájkovo vrchlabské centrum je už držitelem mezinárodní Ceny Piranesiho 2014, Ceny Architecture Week Praha 2014 a Stavby roku Královéhradeckého kraje 2014. Budova byla také za ČR nominována na evropskou cenu Mies van der Rohe Award 2015.

Do soutěže, která se pojedenácté konala pod záštitou univerzity ve Ferraře, byl projekt zařazen na přímé pozvání pořadatele.

Centrum, nazývané Krtek, ve Vrchlabí funguje už déle než rok. Za první rok jím prošlo přes 7000 lidí. Centrum nabízí různé programy pro školy i veřejnost. Výstavba budovy stála 85,5 milionu korun.