Nejlepším českým výčepním plzeňského ležáku se stal Jaroslav Učík z restaurace U Učíků ve Vrchlabí.

„Získal titul Pilsner Urquell Master Bartender České republiky, pivo na rok zdarma a možnost uvařit si společně se sládkem Václavem Berkou vlastní várku piva do vrchlabské provozovny,“ informoval Petr Vorlíček z Ami Communications. „Soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se účastním popáté, chyběl jsem jen v prvním ročníku. Na světové finále chci rozhodně ještě zlepšit zejména dovednost prezentovat sebe, plzeňský ležák i svou restauraci před přísnou porotou,“ řekl nový český mistr výčepní plzeňského ležáku Jaroslav Učík, majitel a šéf rodinné restaurace a jinak i velitel dobrovolných hasičů ve Vrchlabí 1.

Nyní má Jaroslav Učík dva měsíce na přípravu do mezinárodního finále, v němž letos Česká republika obhajuje loňský světový titul Lukáše Svobody z Prahy proti konkurenci finalistů z dalších 14 zemí. „Letošní šestý ročník znovu prokázal stoupající úroveň soutěže i znalostí a dovedností těch výčepních, kteří ke svému řemeslu přistupují s nadšením. A v osobě českého mistra výčepního Jaroslava Učíka bude mít Česká republika v mezinárodním finále vynikajícího reprezentanta,“ shrnul výsledky domácí části soutěže člen poroty, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Celosvětové finále se koná ve dnech 4. a 5. října v Praze a Plzni.

Ve finále se do plzeňského pivovaru sjela dvacítka nejlepších výčepních a barmanů (17 mužů a 3 ženy), kteří postoupili ze čtyř červnových regionálních kol.

„Museli předvést dokonalé zvládnutí správného čepování ležáku Pilsner Urquell, ale také přesvědčit porotu, že zvládají správnou celkovou péči o pivo v restauraci, znají historii, varní proces i unikátní vlastnosti plzeňského ležáku a toto vše umí skloubit tak, aby hostovi dopřáli jedinečný zážitek,“ uvedl Petr Vorlíček a dodal, že dovednosti výčepních posuzovala přísná porota odborníků z Plzeňského Prazdroje v čele se starším obchodním sládkem Václavem Berkou. Na průběh celostátního kola dohlížel i vítěz loňského mezinárodního finále, úřadující světový Master Bartender Lukáš Svoboda.

„K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal mistr světa, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo. Důležitými argumenty pro vítězství jsou i charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj, znalosti z oblasti výroby, historie piva a péče o něj,“ komentoval sládek Václav Berka.

Všichni finalisté si s certifikátem účastníka národního finále odnesli i pivo Pilsner Urquell a další dárkové předměty. S prázdnou z finálového kola neodejdou ani další úspěšní soutěžící.

„Pro finalisty na druhém a třetím místě je připraveno pivo na půl roku zdarma a cesta do Vilshofenu, rodiště prvního sládka Pilsner Urquell Josefa Grolla, spojená s návštěvou známého pivního festivalu Oktoberfest v Mnichově. Tři z letošních finalistů se o své umění podělí s návštěvníky letošního Pilsner Festu po boku Lukáše Svobody, Jana Korejse a Václava Vanyi, předchozích českých mistrů výčepních,“ informoval Petr Vorlíček.

Pro zajímavost uveďme, že na druhém místě skončil Jakub Šrubař z Domu vína U Datla, Frýdek-Místek a bronzovou pozici si odvezl Ronald Steiger z penzionu V Lukách, Dlouhá Ves u Sušice.