Žijí v něm tisíce lidí. Textař Boris Janíček svého času napsal o sídlištních domech obecně, že jsou jako ledovce z panelů. Zelená louka v Trutnově má sice poetický název, ale ideální tam vše rozhodně není. A změna stojí za úvahu.

PUSTÉ SÍDLIŠTĚ?

„Když procházíte sídlištěm, můžete mít pocit, že ho dostavěli teprve včera. Na obrovských prázdných plochách roste jen málo stromů. Lidé chodí po vyšlapaných pěšinkách. Všude jsou rozlehlá parkoviště a ani pár menších dětských hřišť nezachrání dojem pustosti," myslí si dvě mladé architektky Eva Mašková a Lucie Kirovová. Popsané pocity je přivedly k načtrnutí vize, jak dostat do prostoru sídliště život a vytvořit z něj atraktivní místo. Obě architektky se zúčastnily projektu Městské zásahy Trutnov 2016 a zveřejnily společně s dalšími třinácti kolegy představy o tom, jak by mohl eventuálně vypadat Trutnov a co by se v něm mohlo změnit k lepšímu. První, co pozorovatele na této konkrétní práci zaujme, je nápad změnit Zelenou louku na Krakonošovu zahrádku. Hory jsou odtud takříkajíc co by kamenem dohodil a zbytek doběhl. A tak proč se neinspirovat již zaběhnutými názvy, které v českých horách zanechaly trvalou stopu?

Podle představ architektek by tak mohlo vzniknout například Náměstí Úpské rašeliniště, Tribuna – půjčovna sportovních potřeb u hřiště Čertova pláň, Skatepark Modrý důl, kopec Sněžka se skluzavkami. Pochopitelně, že názvy nejsou hlavním cílem navrhovaných změn, ale snahu o zatraktivnění území určitě naplňují.

SEN NEBO REALITA?

Kdyby se záměr navrhovatelek realizoval, vypadalo by současné sídliště asi jinak. Pojďme se projít takovým snem podle nápadů autorek: „Krakonošova zahrádka propojuje prostory vnitrobloků, a přetváří ohromné travnaté plochy v rozmanité lokality plné barev. Kvalitní zeleně a míst k relaxaci. Sportu a k dětským hrám. Fádní plochy mezi panelovými domy se proměnily v originální místa s vlastní identitou. Po nové cyklostezce se můžete projet na kole. Na bruslích nebo běžkách zahrádkou od skateparku Modrý důl až po malou paseku u mateřské školy. Obyvatelé se mohou setkávat na náměstích a v kavárnách nebo si půjčit brusle v půjčovně u Čertovy pláně. Školní hřiště se v rámci naší vize v odpoledních a večerních hodinách pronajímá veřejnosti. Barevnou mozaiku veřejných ploch propojuje nová síť pěších cest. Odpovídá skutečným trasám pohybu obyvatel z vyšlapaných cest. Parkovací plochy roztroušené ve veřejném, prostoru vnitrobloků nahradila nová parkovací stání podél komunikací. Aby byl i s rostoucí mírou automobilismu dostatek parkovacích míst." Zda se aspoň část architektonických vizí změní v realitu, je otázkou. Záleží na financích a dalších možnostech města, které je však projektu Městské zásahy Trutnov nakloněno. Další nápady si mohou zájemci prohlédnout na prostranství u trutnovského Uffa.