Malosvatoňovická rozhledna Žaltman bývala kdysi dominantou Jestřebích hor. Ze stejnojmenného místního vrcholu čněla nad okolními hřebeny a během padesáti let, kterých se dožije v příštím roce, se stala jedním z kultovních míst regionu. Obvykle sem míří letní turisté i zimní běžkaři.

V posledních letech má ale Žaltman problém s přírodou, řečeno s nadsázkou. Stromy v okolních lesích vyrostly a výhledy návštěvníků jsou ochuzené. A proto v Malých Svatoňovicích začali uvažovat o tom, že ocelovou konstrukci s točivými schody vymění za novou. Ta by měla být alespoň o patro vyšší.

„Je to celé zatím o nápadu, v plenkách. Ale opravdu o tom uvažujeme, protože tohle místo je mezi lidmi oblíbené, ale ztrácí trochu v posledních letech na významu. Přestává odsud být vidět, a to je, myslím si, u rozhledny dost podstatný problém," řekl starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník.
Obec podle něho oslovila majitele okolních lesů, zda by nepovolil kácení stromů. „Bylo by jich ale mnoho, musel by se vykácet celý hřeben a já samozřejmě chápu, že je to nesmysl. Ty stromy mají ještě třeba třicet let před sebou. Čeho se ale bojíme je fakt, že už třeba za tři roky bude ta rozhledna úplně k ničemu," upozorňuje Vladimír Provazník.

PODPORA U SVAZKU OBCÍ

Sama obec si však nemůže stavbu nové rozhledny dovolit financovat z vlastních prostředků. Pokud se proto rozhodne výměnu konstrukce zrealizovat, bude nejprve hledat partnery, sponzory nebo dotační příležitosti.

„Za sebe musím říct, že jsem všemi deseti pro. Na Žaltmanu jsem sám dvakrát do týdne a musím potvrdit, že ten nádherný rozhled na Krkonoše a okolí už mizí. Stromy výhled uzavírají, protože jsou stále vyšší," mají malosvatoňovičtí podporu také v předsedovi Svazku obcí Jestřebí hory Zdeňku Špringrovi.

Nová rozhledna by měla vzniknout na totožném místě, kde stojí stávající. Ta současná by se pak mohla přesunout jinam, kde by její výška dostačovala. „Zvednout ta stávající konstrukce nelze. Dříve se všechno dělalo jinak a statik úpravy nepovolí. Život současné rozhledny ale trvá, jen ji stromy přerostly. Proto bychom ji chtěli najít nové místo, kde by její výška stále měla význam," objasnil malosvatoňovický starosta.

O DVACET METRŮ VÝŠ

Pokud vše půjde podle předběžných představ, nová rozhledna s ocelovou konstrukcí by mohla vyrůst už do roku 2019. „Měla by být vyšší zhruba o dvacet metrů. Taková je naše první představa. Tato výška by měla dostačovat," je přesvědčený starosta z Malých Svatoňovic Vladimír Provazník.
„K Jestřebím horám Žaltman patří historicky. Jde tady i o zachování určitého styčného bodu, k němuž se lidé rádi vrací. Nová rozhledna nad Malými Svatoňovicemi by doplnila další, které před dvěma lety v regionu vznikly," připomíná Zdeněk Špringr ze Svazku obcí Jestřebí hory. Ten v minulých letech stál za stavbami rozhleden třeba na Žernově, ve Slavíkově nebo na Čapím vrchu v Teplicích nad Metují.