Světový rekord ve šplhu do výšky nejvyšší hory světa, Mount Everestu, stanovili žáci Střední průmyslové školy. Současně vytvořili i český rekord a oficiálně se zapsali do České knihy rekordů, kterou zpravuje Agentura Dobrý den z Pelhřimova.

Při rekordním pokusu museli žáci štafetovým způsobem zdolat celkové převýšení 8848 metrů. „Šplhalo se s přírazem nohou pouze na jedné 5 metrů dlouhé tyči. Abychom dosáhli požadované výšky, bylo nutné vyšplhat bez dvou metrů celkem 1770 krát," vysvětlil jeden z organizátorů, Petr Karajanis.

Při počtu 94 účastníků čekalo na každého přibližně 19 opakování. Jedno opakování trvalo průměrně 10,3 sekundy. Aktivitě však organizátoři meze nekladli a někteří tak šplhali mnohem častěji. „Zatím to bylo zhruba dvacetkrát, a jde to bez problémů. Uvidíme, jak náročný bude závěr, kdy se počet účastníků štafety určitě výrazně zmenší," řekl Martin Švarc v době, kdy se blížilo překonání šesti tisíc metrů.

Žáci na Everest pouze nevylezli, ale také zdolali odpovídající vzdálenost směrem dolů, čemuž odpovídá celkových 17696 výškových metrů. Nejpodstatnějším údajem je ale dosažený celkový čas rekordního pokusu. „Ten má hodnotu 5 hodin 4 minuty a 4 sekundy. Komisař z Agentury Dobrý den, který dohlížel nad regulérností potvrdil, že bude tento sportovní výkon oficiálně zapsán do České knihy rekordů a podle dostupných informací jde také o rekord světový," spokojeně konstatoval Petr Karajanis.

Zdolat štafetovým způsobem na jedné pětimetrové tyči určitou výšku není pro trutnovské průmyslováky nic nového. Už takhle pokořili Sněžku i Mont Blanc. „Vzniklo to, jak jinak v takovém případě, na poradě pedagogů v Pivovarské restauraci. Vypadá to bláznivě, šlo nám ale o to, zapojit co nejvíc kluků z naší školy do nějaké sportovní aktivity. Tohle se nám zdálo jako netradiční i zajímavá možnost. A jak je vidět, nápad se osvědčil. Ve všech případech se podařilo dát dohromady dostatečnou skupinu zájemců," říká pedagog Petr Karajanis.

Rekordy z regionu:

Hromadné pouštění draků – ZŠ Bratří Čapků Úpice, 5. října 2012, 62 draků současně ve vzduchu.

Největší socha ze slámy – areál Šťastná země, Karlovice – Radvánovice u Turnova, socha dinosaura z 500 kg slámy, délka 19,25 m, v nejširším místě 250 cm, hlava ve výšce 491 cm, dokončena 11. srpna 2012.

Nejdelší bradka – Jiří Urbanec z Benecka si nechává již 12 let narůst bradku, která se po prvním zapletení do culíku samovolně splétá do jednoho dlouhého dredu. Registrováno 24. března 2012 v rámci plesu HSK Benecko, délka 88 centimetrů.

Nejrychlejší výjezd s největším převýšením na handbike – Hana Horálková na kole s ručním pohonem vystoupala 18. srpna 2012 z okraje Vrchlabí přes Benecko a Horní Mísečky pod Zlaté návrší za 4:41:40 hodin. Ujela 21,44 kilometrů s převýšením 1007 metrů.

Při zdolávání nejvyššího českého vrcholu se sešlo padesát žáků, na evropský i světový jich přišla shodně téměř stovka. „Všichni, kteří se na vytvoření rekordního zápisu podíleli, si tak zasloužili sportovní uznání, " shodují se organizátoři.