V americkém New Yorku ji odhalili australští umělci Gillie a Marc Schattnerovi. Díky jedinečnému dílu chtějí upozornit na kritickou situaci nosorožců ve volné přírodě a na nutnost omezit poptávku po rohovině.

Skulptura pojmenovaná „The Last Three“ (Poslední tři) stojí na náměstí Astor Place. „New York jsme vybrali proto, aby byla socha co nejvíce vidět,“ uvedla při jejím odhalení Gillie Schattnerová.

Kolem sochy projdou miliony lidí. V okolí jsou umístěné tabule upozorňující na vymírání nosorožců v důsledku poptávky po rohovině.
Ceremoniál doprovázela píseň The Last Animals (Poslední svého druhu), kterou pro stejnojmenný film složil původem jihosúdánský umělec Emmanuel Jal. I tato píseň je vzdáním úcty posledním třem nosorožcům severním bílým.

Gillie a Marc Schattnerovi odhalení sochy doprovodili kampaní Goodbye Rhinos (Sbohem, nosorožci), jejímž cílem je přispět k pochopení, v jak velkém ohrožení nosorožci jsou. Zároveň doufají, že jejich kampaň přispěje k ukončení obchodování s rohovinou.

„My sami sice nosorožcům bílým severním ještě sbohem nedáváme a díky výsledkům naší práce v posledních dvou letech jsme přesvědčeni, že je možné je zachránit. Za snahu upozornit na kritickou situaci nosorožců jsme však Gilie a Marcu Schattnerovým vděční,“ uvedl Přemysl Rabas, ředitel dvorského safari parku. „Ještě lepší by pak bylo, kdyby se skutečně podařilo omezit obchodování s rohovinou. Tím by se zlepšila situace pro všechny nosorožce na světě,“ dodal.

Safari Park Dvůr Králové je jedinou zoologickou zahradou, kde se podařilo nosorožce severní bílé odchovat. Poslední tři zvířata se však nemohou rozmnožit přirozenou cestou, proto dvorský safari park vede snahy o jejich záchranu pomocí technik umělé reprodukce.