Postarat se kvalitněji o tělesně postižené a zdravotně oslabené dospělé Trutnovany a zároveň zefektivnit činnost stacionáře a mateřské školy.

To je záměr, který má aktuálně na stolech trutnovská radnice. Nyní dojde na jeho rozpracování. Co plány na zlepšení situace pro dospělé handicapované občany obnášejí? Rada Trutnova už vyjádřila souhlas s vizí systémových změn ve vybraných organizacích. Dojde k přesunům. Z dosavadního dětského stacionáře na Kryblici má vzniknout nové pracoviště Mateřská škola Kryblická. Do ní chtějí iniciátoři návrhu přesunout dosavadní školku z Náchodské ulice „Vznikly by tak celkem tři třídy. Dvě klasické a jedna určená pro děti se zdravotním postižením," upřesnil vedoucí odboru sociálních věcí Dušan Rejl.

Zároveň deklaroval, že poskytované služby dosavadního dětského stacionáře mají zůstat zachovány, včetně přítomnosti fyzioterapeuta a možnosti dietního stravování. Uvolněné prostory po školce v Náchodské mají posloužit k rozšíření služeb trutnovského Stacionáře pro tělesně postižené a zdravotně oslabené. Zrodí se tak denní centrum pro seniory. „Zájem o službu veřejnost projevuje dlouho, proto jsme ji vyslyšeli a díky novým organizačním změnám může centrum pro seniory vzniknout," vysvětlil starosta Ivan Adamec. Klientela stacionáře se má rozšířit o lidi s těžkým mentálním postižením.

„Město si od avizovaných změn změn slibuje nejen rozšíření nabídky poskytovaných sociálních služeb, ale také větší efektivitu po ekonomické stránce. Nové organizační uspořádání bude znamenat úsporu finančních prostředků vynakládaných z rozpočtu města a umožní čerpání většího objemu financí na provoz zařízení ze státního rozpočtu, respektive rozpočtu Královéhradeckého kraje," nastínila situaci mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková. Konečné rozhodnutí padne až na dubnovém jednání zastupitelů.