Pod záštitou Sdružení Český ráj se ve čtvrtek 21. listopadu v sále rovenské radnice uskuteční konference Český ráj to na pohled.

Jednání je podle pořadatelů vyústěním dlouhodobé snahy zamyslet se společně nad rozvojem regionu. Podobně jako v Krkonoších i zde již vědí, že oblast musí mít vizi a strategii. „Jsme přesvědčeni, že budoucnost je třeba tvořit ve funkčně vymezeném regionu, bez zřetele na jeho administrativní členění, které ho nyní rozděluje do tří krajů," zamýšlí se ředitel Sdružení Český ráj Jiří Lukeš.

Před sedmi lety se začali scházet lidé, kterým nebylo jedno, jak se mění prostředí Českého ráje, jeho krajina, obyvatelé, ochrana přírody, zemědělská a průmyslová výroba i turistický ruch. „Pociťovali jsme čím dál větší potřebu stanovit hmatatelné mantinely, zamyslet se nad tím, co je pro region dobré a co naopak nežádoucí," shrnuje jeden z iniciátorů záměru Slavomír Říman.

„Věříme, že se zástupci obcí a svazků obcí na konferenci v Rovensku dohodnou o nastartování procesu vzniku vize Českého ráje. Bez spolupráce to nepůjde," doplňuje předseda Sdružení Český ráj a semilský starosta Jan Farský.

„V prvním bloku konference se účastníci zamyslí nad identitou Českého ráje, ve druhém půjde o aktuální možnosti rozvoje, ve třetím se představí zástupci krajských úřadů a regionálních místních akčních skupin. V závěru bude navržen další postup s cílem vytvořit společnou strategii," upřesňují pořadatelé listopadové konference.