Po amnestii tu zbylo 196 odsouzených, zájem o účast ve volbách projevilo 172 z nich. Ti také v předstihu obdrželi hlasovací lístky. Svůj hlas do urny jich nakonec vhodilo 137, z čehož jednoduchým výpočtem dostaneme bez necelých dvou desetin výsledek 70 procent.

„Vše proběhlo bez problémů, každý, kdo do volební místnosti dorazil se prokázal platným dokladem totožnosti a v poklidu odvolil," potvrdil mluvčí věznice Jiří Nágl. „Nepřišli všichni, kteří původně projevili zájem, ale to je jejich svobodné rozhodnutí, na to mají právo," dodává Nágl.

Svým přístupem tak odsouzení pomohli i k nadprůměrnému volebnímu výsledku Malých Svatoňovic (66,45 procenta). „Věznice patří do našeho katastrálního území takže máme povinnost tady volby zajistit. Dva či tři členové okrskové komise tam vždy ve smluvený čas s přenosnou urnou vyrazí," říká starostka Eva Hylmarová. A stejně jako letos, i v letech minulých je tu účast velká. I když po amnestii odešlo hodně vězňů domů, procentuálně se vysoké číslo dalo očekávat. „Otázkou je, zda k tomu odsouzené vede občanská uvědomělost nebo jen snaha o změnu a o únik ze všedního rytmu," dodává starostka.

Při sčítání jsou lístky odolovských odsouzených vždy součástí hlasů odevzdaných v Malých Svatoňovicích. „Jsou na našem seznamu voličů, tak jako třeba rekreant, který ví že nebude doma, požádá o voličský průkaz a hlas jde odevzdat tam, kde zrovna pobývá," vysvětlila Eva Hylmarová.