Zvonění na novou markoušovickou zvonici v pátek symbolicky uzavřelo první etapu budování návsi v Markoušovicích. Výstavba nového veřejného prostoru se stala cílem místních. Jeho podobu si lidé nejen sami vybrali v projektovém řízení, vlastními silami se ale také podíleli na realizaci.

Během jednoho a půl roku se díky semknutí obyvatel z nevyužívaného místa u školy stala chlouba. Lidé už na návsi během veřejných brigád vlastními silami vztyčili novou zvonici, vysadili keře i stromy.

Obec je jednou z pěti podpořených, která pro tento účel obdržela 300 tisíc korun od Nadace Via. Díky úspěšné žádosti Markoušovice mohly využít i služeb odborné projektantky, která občany celým procesem od projektu po realizaci prováděla. Místní se nápadu chytli, pro jeho naplnění se nadchli. A tím projekt začal plnit také další cíl, kterým je semknutí obyvatelstva.

„Podstatné je, že lidé usilují o změnu společně. Nejenže proměnili své okolí k lepšímu, ale společná práce také přispěje k celkově lepší atmosféře v jejich obci," řekla Pavla Jenková, projektová manažerka Nadace Via. „Obyvatelé na nové návsi nechaly desítky hodin volného času a tvrdé práce, za což jim patří velký dík," sdělil Jakub Kubját, který patří k vedoucím celého projektu.

Výstavba návsi bude pokračovat také v budoucnu. Na jaře by měl na návsi vyrůst nový altán, jehož základy už jsou hotové. V místě má vzniknout také tzv. postel Josefa II. Odpočinkové místo bude upomínkou na to, že panovník kdysi přenocoval v přilehlém markoušovickém stavení. Naproti přes silnici zase vznikne dětské hřiště, kde budou umístěné i posilovací stroje pro dospělé.

Lidé v Markoušovicích táhnou za jeden provaz

Jedinečný projekt propojil občany v místní části Velkých Svatoňovic, pod které Markoušovice spadají. Na vybudování návsi se vlastními silami podíleli sami občané i firmy.

„Každý dělá, co může a umí. Lidé většinu z vysázených stromů adoptovali, čímž jsme získali finanční prostředky od nás samých na další rozvoj návsi. Pomáhali ale i podnikatelé, kteří sponzorsky například věnovali krytinu na novou zvonici nebo dobrovolně udělali zemní práce," potěšilo Josefa Dvořáka, jednoho z nadšených občanů.

„Chtěl bych všechny místní spolky i občany pochválit za pomoc. Díky dobrovolné práci se nám podařilo vytvořit úžasnou věc. Dnes náves otevíráme a i když si ještě musíme počkat na zatravnění a poslední terénní úpravy, máme co slavit," pochvaloval si na slavnostním otevření první etapy budování návsi také Jaroslav Kašpar, vedoucí realizačního týmu. „Jsem rád, že lidé dávají sami sobě motivaci ke společné práci a že dohromady pracujeme na výsledné podobě naší vesnice. Markoušovice mají kostel, školu, hospodu, ale náves nám chyběla. Díky spolupráci občanů ji nyní máme. Přál bych nám všem, abychom se tu chtěli scházet a bavilo nás to i dál," dodal Kašpar.

Na místě původní nevyužívané travnaté plochy během několika měsíců vyrostla útulná náves. Projít se po ní zatím lidé nemohou, protože je z velké části pokryta bahnem. Po zazelenání se ale napřesrok může stát jedním z míst setkávání občanů.

„Dříve jsem patřil mezi klubko lidí, kteří tomuhle projektu nedávali velké ambice. To, co se ale povedlo vybudovat a jaké jsou další plány, je úžasné. Gratuluji a smekám před vámi. Dali jste projektu kus sebe a z ničeho jste vybudovali krásný prostor," řekl starosta Velkých Svatoňovic Petr Martinec.

Projekt vznikl z výjimečné sousedské spolupráce. Na současnou roztěkanou dobu skutečně jedinečná věc.