Uvolnění a zábava. To byl hlavní cíl sobotní soutěžní akce na trutnovském letním koupališti, která nesla název „O krále tobogánu". Organizátoři proti předchozím ročníkům udělali jednu výraznou změnu, když vyhlásili soutěž tříčlenných týmů.

„Chceme navázat na tradici prvních dvou ročníků, kdy závodili jednotlivci, i když je to letos vlastně nová týmová disciplína. Byli bychom rádi, kdyby se soutěž o krále tobogánu do budoucna vypracovala třeba na úroveň krkonošské sedmdesátky. Ono to v týmech má zase trochu jiné kouzlo, musíte se pořádně vyhecovat a závodit za všechny," vysvětlil změnu pravidel Radek Horák, vedoucí sportovišť Mebys. Ten si soutěž vyzkoušel nejen jako pořadatel a trefný komentátor, ale také jako aktivní soutěžící.

Jak na to?

Devět tříčlenných družstev, které tvořili rodinní příslušní, spolupracovníci nebo kamarádi, dostalo možnost tří měřených pokusů. Po prvním tréninkovém přišly na řadu dva závodní.

„Trénujeme techniku a hledáme slabiny. Ale postupně zjišťujeme, že stejně nejlepší volbou bude asi jet klasicky po zadku. Víme jak na to, vítězství je naše," vyhlásily po tréninkové jízdě Iveta s Andreou z týmu Fičáci.

A pilování techniky bylo asi největším předstartovním tématem. Jedni preferovali jízdu po zádech, jiný po zadku. Jedni s plavkami zaříznutými, jiní ne.
Mezi soutěžícími se objevil také Libor Kasík, ředitel společenského centra UFFO Trutnov. Nad svými časy ale kroutil hlavou. „Je pořád co zlepšovat, mám rezervy," říkal naoko vážně po tréninkové jízdě. V samotné soutěži pak svůj čas vylepšil na hranici 18 sekund.

Na nejrychlejší ale se svým týmem nestačil. O prvenství se totiž přetahovaly zejména kolektivy mladíků.

Týmu Highlanders ale nepomohl ani exhibicionistický kousek reprezentačního thajboxera Jakuba Klaudy, který svou rychlost zvýšil sundáním plavek. „Je to takové volnější," smál se odvážlivec poté, co si v dojezdovém bazénku plaveckou výstroj opět navlékl. Svůj čas si zlepšil, ale jeho týmu to nakonec na vítězství nestačilo a musel se spokojit s druhým místem.

Musí to mít styl

Vítěznou prémii v celkové hodnotě 2100 korun si vysloužil tým Katoda, jehož sestavu tvořili Tomáš Bartovský, David Šrůtek a Karel Lisý, celkovým časem 48,32. Posledně jmenovaný byl navíc absolutně nejrychlejším závodníkem, když sjezd zvládl v čase 15,12 vteřiny. Suverénně nejrychlejší dívkou se pak stala Eliška Jarošová (16,5).

Vítězný tým byl ve startovním poli nepřehlédnutelný i díky slunečním brýlím, které jeho členové nesundali dokonce ani při závodním pokusu. „Musí to mít styl, to je důležitý. Jenom mě trochu mrzí, že jsem si už v tréninku roztrhl plavky," smál se po tréninkové jízdě člen uskupení Katoda David Šrůtek.

Přesto se radoval z výhry. Jako všichni ostatní, kteří si netradiční akcí příjemně zpestřili sobotní dopoledne.