Nebezpečnou pouť na svá trdliště absolvují obojživelníci zejména o vlhkých večerech. Často jejich trasa vede na silnice, kde hrozí nebezpečí, že skončí pod koly aut.

Šest druhů žab

V Krkonoších žije šest druhů obojživelníků – mlok skvrnitý, čolek horský, čolek obecný, čolek velký, skokan hnědý a ropucha obecná. Správci Krkonoš vyvíjejí veškeré úsilí k tomu, aby žáby na jejich jarním tahu za vodou, do které kladou vajíčka, zachránili.

Příznivé je, že tahové cesty žab zůstávají do značné míry po generace stejné. Pokud takový tah protne silnice, obojživelníci cíl nemění a při překonávání vzniklé bariéry se stávají obětí automobilů. „V minulosti takových kolizních míst, kde obojživelníci při jarním tahu hromadně hynuli, bylo i v Krkonoších a Podkrkonoší mnoho,“ připomněl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. „Proto instalujeme dočasné zábrany. Jsou to přibližně třicet centimetrů vysoké pruhy pevného plastu, které jsou natahovány v nejohroženějších lokalitách,“ upozornil mluvčí.

Přenášejí kbelíky

Žáby zábrany nepřeskočí. Naopak se díky nim daří usměrnit jejich pohyb a navést je do připravených plastových kbelíků. Ráno a večer strážci ochrany přírody a dobrovolníci kbelíky přenášejí přes kritické úseky,“ dodal Radek Drahný.

Na některá místa jsou zapotřebí trvalé zábrany, které ochranáři instalují celoročně. Nejdelším takovým úsekem s trvalými zábranami je okolí Labské přehrady ve Špindlerově Mlýně.

„Přes všechna opatření, která jsme na ochranu obojživelníků za poslední roky udělali, bychom rádi v této souvislosti požádali o větší ohleduplnost řidiče, kteří projíždějí místy, kudy žáby táhnou,“ apeluje na veřejnost ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Obojživelníci jsou lakmusovým papírkem stavu životního prostředí.

Pomáhají i školáci

Správa Krkonošského národního parku na jaře uspořádala několik zajímavých akcí, při kterých na ochranu obojživelníků upozornila také děti z místních škol. Za asistence Daniela Bílka z oddělení ekologické výchovy získali žáci zkušenosti z žabích námluv. Zátarasy si vyzkoušeli budovat například v Dolních Albeřicích.