Policisté se proto ve středu zaměřili na kontrolu vozidel zejména na tázích z horských středisek, při kterých řidiče převážně upozorňovali na nutnost důkladně očistit svá vozidla od sněhu a ledu. Tuto povinnost ukládá silniční zákon 361/2000 Sb., podle něj řidič nesmí „řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran“ a „řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na komunikacích.“ 

Dostatečný výhled z vozidla je důležitý pro schopnost reagovat na situace v silničním provozu. Při spěchu pak rozhodně není řešením očistit si jen úzký průzor a riskovat. Stejně tak neodklizený sníh nebo led ze střechy vozidla je rizikem. Při brzdění může totiž sjet na čelní sklo nebo při jízdě odlétat a ohrozit ostatní účastníky. Za nedodržení povinnosti hrozí v příkazním řízení sankce až 2000 korun.

Za zmínku v tomto ohledu stojí i povinnost očistit tabulku registrační značky. Ta musí být čitelná pod sankcí 5 až 10 tisíc korun a zároveň zákazem činnosti od šesti do dvanácti měsíců. Policisté samozřejmě berou ohled, dojde-li k zakrytí registrační značky během jízdy vlivem hustého sněžení. Podmínkou bezpečné jízdy je také dobré obutí vozu s dostatečným vzorkem, minimálně 4mm. Také příliš staré pneumatiky ztrácí potřebné jízdní vlastnosti v zimním období.