Reagovat na dlouhodobý nedostatek středního personálu ve zdravotnických a sociálních zařízeních Královéhradeckého kraje a regionu Jeleniej Góry se rozhodli na Střední zdravotnické škole Trutnov. Vytvořili projekt a získat peníze se pokusili v rámci unijního programu přeshraniční spolupráce.

Konkurence však byla velká. S podobným nápadem přišlo 36 subjektů a celkově požadovaná suma přesáhla 13 milionů eur.

Podrobný projekt pak podalo 23 žadatelů, i tak bylo jasné, že se nemůže dostat na každého. Rozhodnutí padlo v polském lázeňském letovisku Duszniki Zdrój a nakonec podle výběrové komise uspěly pouze dva projekty. Jeden z nich patřil právě Střední zdravotnické škole Trutnov, nazvaný Přeshraniční vzdělávání studentů zdravotnických oborů.

„Reaguje na aktuální témata, zejména na dlouhodobý nedostatek středního zdravotnického personálu ve zdravotnických a sociálních zařízeních v obou spolupracujících regionech. Projekt obdržel vysoké bodové ohodnocení a byla schválena dotace 257 tisíc eur, tedy více jak 6,5 milionu korun," řekl Michal Friček z úřadu Královéhradeckého kraje.

„Je to velký úspěch školy, neboť do značného počtu neúspěšných žádostí byly zapojené významné vzdělávací subjekty z česko – polského území, zahrnujícího 5 českých krajů a 3 polská vojvodství. Konkurence tedy byla obrovská," poukázal Michal Friček.