Nejnavštěvovanější cíl Královéhradeckého kraje se stane hostitelským prostorem režiséra Jana Svatoše, který připravuje svůj nový snímek Archa světel a stínů. Ten vypráví o životě amerických filmařů Martina a Osy Johnsonových a jejich expedic do nejodlehlejších oblastí světa v první polovině 20. století.

Součástí filmové výpravy je i putovní výstava více než sto let starých fotografií. Ty se objeví také v královédvorské zoologické zahradě ve speciálním stanu, který pokrývají zebří pruhy. Do areálu zoo mají dorazit 19. července.

V podkrkonošské zahradě se bude navíc experimentovat i s původní fotografickou technikou, kterou na výpravách používali právě manželé Johnsonovi. Zdejší zoo je totiž jediné místo ve střední Evropě, kde lze fotografovat volně se pohybující zvířata v safari.

„Manželé Johnsonovi byli nejen výjimečnými průkopníky v oblasti dokumentaristiky, ale už před sto lety se snažili varovat veřejnost před hrozbou vybíjení zvířat a vymírání živočišných druhů. I z tohoto důvodu jsme neváhali spojit jméno královédvorské zoo s tímto projektem," říká Přemysl Rabas, ředitel Zoo Dvůr Králové, která se stala partnerem filmu.

Jeho hlavní hrdinové jako první pořídili a zveřejnili letecké snímky africké divočiny. Získali ale i zvukové záznamy z nedostupných míst v pralesích nebo vyfotografovali volně žijící gorily horské. Manželé Johnsonovi procestovali ve své době neobjevená místa Afriky, Bornea a Oceánie. Celkem natočili osmnáct celovečerních filmů.

„Fascinující příběh Martina a Osy, zakladatelů žánru přírodopisného dokumentu, se doposud nedočkal filmového zpracování. Film Archa světel a stínů se tak stane jedinečnou příležitostí, jak diváky seznámit s jejich celoživotním dílem," přibližuje autor Jan Svatoš. Jeho film bude mít premiéru na jaře 2017.

Zdroj: Youtube

Zoo vloni navštívilo více lidí, vydělala 900 tisíc korun

Zoo Dvůr Králové se v loňském roce stala opět nejnavštěvovanějším turistickým cílem kraje, cestu sem našlo 494 tisíc lidí. To je zhruba o třicet tisíc více návštěvníků, než tomu bylo předloni. Jako velké lákadlo se ukázalo zejména nové Lví safari.

Téměř půlmilionová návštěvnost stojí také za příznivými ekonomickými výsledky. I díky ní zahrada za loňský rok vykázala zisk.

„Zahrada je po ekonomické stránce ve velmi dobré kondici. Vykázala kladný hospodářský výsledek 905 tisíc korun, což je o 225 tisíc korun lepší výsledek než za rok 2014. Tato čísla jsou spojena s aktivitami zahrady, kterými přitahuje stále více návštěvníků," řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Zahrada loni utržila za prodej výrobků a služeb 98 milionů korun, z toho téměř 59 milionů korun ze vstupného. Další zisk plynul z tržeb za prodej zboží nebo zvířat a také za provozování kempu a hotelu Safari. Náklady na provoz za rok 2015 představovaly bez DPH částku 164,1 milionu korun. Královéhradecký kraj zahradě, která má 165 zaměstnanců, poskytl provozní dotaci 48 milionů korun.

Letos se v zoo plánují další investiční akce a novinky, které mají přispět k zatraktivnění. Rekonstruovat se bude třeba pavilon nosorožců, vznikne zimní expozice pro žirafy a fungovat začne západoafrická vesnička.