Pěstitelské centrum Dubenec, které v regionu disponuje nejmodernějším zázemím, se prakticky nezastaví už od počátku září. „Zájemců je neskutečně mnoho, už nyní objednáváme další zájemce na druhou polovinu listopadu,“ překvapuje Monika Novotná z Dubence. „Zároveň s moštováním nabízíme lidem i pasterizaci, o kterou je velký zájem. Jezdí nám lidé z okolí, ale i vzdálenějšího Hradce Králové nebo dokonce z Brna,“ doplňuje.

V Dubenci se začátkem září moštárna najela na nepřetržitý provoz. Největší zájem je pochopitelně o lisování jablek, případně hrušek. Za jeden den v Dubenci zpracují k pasterizaci zhruba půl tuny jablek.

Také z jiných míst regionu hlásí výrazně vyšší zájem než vloni. „Urodilo se mnohem víc jablek než v loňském roce. Hlásí se nám lidé až z Hradce Králové,“ říká Eva Šimková z moštárny ve Rtyni v Podkrkonoší. Místní organizace Českého zahrádkářského svazu tu ovoce moštuje každou středu a sobotu.

Také v chotěvické lisovně se plní tradiční páteční i sobotní termíny. „Začínáme, ale lidé jezdí už hodně. Chlapi zatím chodí lisovat hlavně v sobotu, ale když je hodně lidí, zpracováváme ovoce už v pátek odpoledne po zaměstnání. Většinou chodí ti stejní lidé, ale časem se rozkřikne, že jsme začali dělat šťávu, tak si sem v průběhu sezony nachází stále více lidí,“ říká zase Hana Blahušková, která se stará o moštování v Chotěvicích.

Za kilogram vylisovaných jablek tu, stejně jako v Dubenci, lidé zaplatí 3 koruny. Ve Rtyni v podkrkonoší ještě o padesátník méně. Třeba v Libňatově zase zahrádkáři účtují 8 korun za litr vyprodukovaného moštu.

Pes hyenový.
Dvorská zahrada poslala do Afriky jehly i stříkačky