Obří halu ani další most přes Jizeru nechceme. Jasné poselství malé obce na Jizeře odvezl v pátek na Krajský úřad starosta Malé Skály Michal Rezler.
Ranní jednání

Ve velmi netradiční čas, od sedmi hodin ráno, jednali maloskalští zastupitelé, aby schválili text vyjádření k záměru Objekt pro plnění a skladování pramenité vody a přemostění Jizery – Malá Skála.

Proč tak brzy ráno? Starosta obce musel vyjádření zastupitelstva ještě v pátek podat na podatelně Krajského úřadu. „Nakumulovaly se termíny, když kraj zveřejnil oznámení 20. února, ale k nám se dostalo až 22. Druhý den jsme měli zastupitelstvo, kde jsme si dali za domácí úkol obsáhlý dokument nastudovat,“ přiblížil starosta Malé Skály Michal Rezler. Jediný možný termín jednání zastupitelstva tedy padla až na den, kdy muselo být vyjádření podáno. Proto se zastupitelé netradičně sešli v sedm hodin ráno.

„Vznikla trochu bouře na vsi, že nechceme na jednání veřejnost, nejde ale o žádné tajnosti, opravdu jsme závodili s časem,“ připomněl Rezler události uplynulého týdne, kdy se na něj obraceli zdejší obyvatelé s telefonickými výtkami.

Je sedm hodin ráno, pátek 9. března. V zasedací místnosti Obecního úřadu Malá Skála je ale plno. Překvapivě dorazilo relativně velké množství místních obyvatel, mezi nimiž nechybí zástupci občanských sdružení brojících proti rozšíření zdejší výroby balené vody, nechybí ani jeden z jedenácti zastupitelů.
Trošku paradoxně mají na stolech připravenu k občerstvení balenou vodu, kterou na český trh uvádí společnost Veseta, o jejíž zájem jde.

Starosta Michal Rezler nejprve znovu vysvětluje, proč se museli sejít v tak netradiční čas. Poté zevrubně seznamuje přítomné se záměrem. Stáčírna vody leží v areálu bývalé pily, v těsném sousedství s pozemky, kde se koná hudební festival Benátská noc.

Hala by rušila

„Malá Skála je příměstským střediskem rekreace. S čímž nekoresponduje výstavba obří haly, veliké sto na padesát metrů, která bude pohledově rušit ráz obce. Navíc by stavba odřízla pozemky za ní,“ popsal Rezler.

Text vyjádření zastupitelstva obce předložený ke schválení byl jasný. Obec si nepřeje rozšiřování zdejší výroby, ani most, jehož projekt nebyl předložen. „Nebyly zohledněny krizové stavy, například pohyb ledových ker, dokument nepřibližuje napojení mostu na hlavní silnici,“ vypočítal další z mnoha sporných bodů Rezler. V záměru není zohledněna ani plánovaná cyklostezka Greenway Jizera, která se letos má stavět v úseku Dolánky – Líšný.

Hlasování se zdržel jediný zastupitel František Peňáz, který bydlí nedaleko stáčírny. „Nesouhlasím ani s přístavbou, ale ani se stávajícím stavem,“ vysvětlil své včerejší rozhodnutí.
V současnosti totiž kamiony jezdí centrem obce, mnohdy i v počtu čtyřicet denně.