„Zacpěte si uši, bude to rána jak z děla!" I to se dá slyšet v hodinách moderní chemie na Základní škole 
V domcích Trutnov.

Studenti Vysoké školy chemicko-technologické z Prahy jsou v Trutnově s touto zábavnou hodinou už podruhé. A žákům se to samozřejmě líbí a jsou nadšeni. Nevadí jim, když se hodina protáhne i přes přestávku. Protože vidí na vlastní oči zajímavé reakce různých chemických látek. "Samozřejmě není v našich silách o hodinách, které běžně ve škole vyučujeme, ukázat žákům, co bychom jim ukázat mohli. Nemáme k dispozici některé chemické látky, a to ze dvou důvodů. Buď jsou drahé a nemůžeme si je dovolit, nebo díky legislativě, kde nejsou pro základní školy povolené," říká učitelka Jana Matěnová.

Hodiny se líbí

Hodiny pro žáky osmých a devátých tříd vede Jirka a Jiřka. Dětem ukazují palivové články, jak funguje elektrická energie, přeměny energie, cyklické reakce. Vysvětlují jim rovnici ideálního plynu, nebo třeba jak funguje energie světla na Crookesově mlýnku, který je v částečném vakuu.

Školáci mohou vidět též nádobu na kapalný dusík a mnoho pokusů s ním. Celá třída je i svědkem sehrané scénky, jak žačka dostala od kamaráda karafiát, ten namočila do tekutého dusíku, který má mínus 200 stupňů. A pak mu ho s úsměvem, doslova omlátí o hlavu. Karafiát se rozlétá po třídě na milion kousků.

Jirka nechává hořet bróm, stroncium a za věcné ceny třída hádá, která barva plamene k jakému prvku patří.

"K výuce takovýchto hodin už musí mít žáci nějaké znalosti chemie. Více jezdíme po středních školách, tam už přece jen studenti tuší, o co se jedná. Kolikrát i znalosti mají, ale nedokáží říct, kde se ten princip uplatňuje,"dodává Jiřka.

A vzápětí ukazují efekt známý z moderních kriminálek, kdy se místo činu postříká luminolem, ten zreaguje se železem v krvi a fosforeskuje místo, kde byla. Jirka třídu upozorňuje, že oni nepoužili krev, ale látku s podobným složením. ,,Pár gramů luminolu se pohybuje v řádech několika tisíc korun, na to školy nemají," zmiňuje se Jiřka.

Zazněl výstřel

V projektu se snaží studenti a doktoranti vysoké školy ukázat, jak je chemie rozmanitá. Od historických výbušnin až po ty moderní. Spadají tam ohňostroje, stejně tak i střelný prach a náboje do dnešních zbraní. Patří tam ale i obory z úplně jiného soudku, jako pivovarnictví, výroba čokolády a zmrzliny, nebo methanol.

Zajímavé je, že žáci jsou překvapení, když jim Jiřka prozrazuje: ,,Téměř každý si vozí v autě bombu – airbag."

Jirka jim odtajňuje jeden z kouzelnických triků a hoření mikrocelulózy, která během dvou vteřin zmizí bez zanechání popela. "Snažíme se ukázat, že chemie není jen nudné biflování vzorců a periodické tabulky. Ale že k dalším postupům a pochopení reakcí je to potřeba umět. Pak je teprve ta legrace," komentuje Jirka.

Hodiny vrcholí výstřelem z pistole naládované střelným prachem. Nebo výrobou zmrzliny, kterou žáci dostávají do kornoutků k ochutnání.

Zdeňka Kousalová