Zřízení zdravotnické školy v Červeném Kostelci umožnil přesun výuky oborů Střední průmyslové školy Otty Wichterleho z Červeného Kostelce zpět do Velkého Poříčí. "Zdrávka" dosud vyučovala zdravotnické obory v Procházkově ulici v Trutnově. V Červeném Kostelci získá po tamní průmyslové škole moderní prostory školní budovy v ulici 17. listopadu a domov mládeže v ulici Bratří Čapků.

"V době, kdy roste zájem o studium na naší škole, je to velmi důležitá zpráva. Zdravotnické obory u nás bude moct studovat víc lidí, než dosud," uvedl Roman Hásek, ředitel Vyšší odborné školy zdravotnické, Střední zdravotnické školy a Obchodní akademie v Trutnově.

Trutnovská zdravotnická škola rozšiřuje studium do Červeného Kostelce do budovy průmyslovky.Trutnovská zdravotnická škola rozšiřuje studium do Červeného Kostelce do budovy průmyslovky.Zdroj: Střední průmyslová škola Otty Wichterleho

"Současná populace stárne, lidem přibývají zdravotní obtíže a někteří trpí také klinicky velkou nadváhou, což má velké následky na jejich zdraví. Dnes u dětí vidíme nárůst dětské obezity, a to je přesně téma, které dokáží nutriční terapeuti řešit," připomněl Arnošt Štěpánek, náměstek odpovědný za krajské školství.

Od září 2022 tak všichni stávající i noví studenti 4letého oboru Modelářství a návrhářství oděvů a nástavbových oborů Podnikání nastoupí ke studiu již ve Velkém Poříčí. Ilustrační snímek.
Střední průmyslová škola Otty Wichterleho opouští Červený Kostelec

V novém působišti chystá zdravotnická škola otevřít některé z oborů, o které je dlouhodobě velký zájem. I v Červeném Kostelci tak bude možné studovat obory praktická sestra a diplomovaná všeobecná sestra. Potřebnou praxi budou středoškoláci získávat v krajských nemocnicích.

"Trend potřeby zdravotnických a pečovatelských oborů jednoznačně roste. Na Červenokostelecku je silná a významná aktivita pečovatelských, charitních a sociálních služeb s dobrou perspektivou pro uplatnění absolventů, proto věříme, že o studijní obory bude zájem," dodal Štěpánek.

Při studiu oboru nutriční asistent si žáci osvojí provádění činností specifické ošetřovatelské péče, naučí se zpracovat nutriční propočty, posuzovat stav výživy u pacientů, sestavovat předpis stravy pro jednotlivé diety, připravovat stravu v souladu s poznatky zdravé a léčebné výživy a podílet se na edukaci v oblasti zdravé a léčebné výživy.

Oficiální zahájení spolupráce Krkonošského gymnázia ve Vrchlabí a Hostinném a American Academy.
Psychologie, náboženství, americké dějiny. Revoluce na gymnáziu začíná

Studium oboru masér ve zdravotnictví naučí žáky poskytovat léčebně rehabilitační péči pod odborným dohledem fyzioterapeuta nebo lékaře, provádět klasické masáže, aplikovat teplo, podávat zábaly, připravovat a podávat částečné i celkové koupele, provádět základní vodoléčebné procedury, jednat v souladu s profesní etikou, dodržovat stanovené předpisy související s pracovní činností, pracovat se zdravotnickou dokumentací, dodržovat hygienicko-epidemiologický režim.

Den otevřených dveří se uskuteční v Červeném Kostelci v sobotu 12. února od 9 do 12 hodin.