„Pozvání jsme dostali přes sdružení Trutnov – město draka. Vzali jsme jedno kolejiště, modely a vyrazili do partnerského města," říká jeden z účastníků a oceněných vystavovatelů, Jiří Beran.

„Medaile jsme získali za modely lokomotiv, vozů a taky budov, které stojí právě na Trutnovsku. Například Gablenz, Janská kaple či železniční zastávka v Mladých Bukách," popsal Jiří Beran. Mezi další oceněné patří Zdeněk Klempíř, Václav Grossmann a Miroslav Borůvka. K tomu je klubová sbírka bohatší o plaketu za nejlepší kolejiště.

Exponáty trutnovských modelářů zaujaly porotu především tím, že i jednotlivé díly si sami vyrábějí. „Tam je spíš zvykem koupit stavebnici a spojovat připravené díly. Dost dobře nechápali, že naše modely vznikají od základu doma nebo v dílně," popsal Jiří Beran.

Výjezd do Polska je jen jednou z akcí každoročně nabitého kalendáře členů klubu. „Začátkem června jedeme s kolejištěm na výstavu do Peček, současně se v německém Sebnitz koná setkání evropských modelářů preferujících rozměr TT. Tam pojede druhá parta. Na začátek srpna jsme pozvaní do Rakouska, o dva týdny později jede skupina na pracovní návštěvu Glosenské polní železnice. Na přelomu srpna a září nás ještě čeká cesta do německého města Lösnitz na modelářskou konferenci," nastínil Jiří Beran.

Téměř samozřejmostí jsou již dvě domácí akce, na které každoročně chodí tisíce lidí. V rámci Dne evropského dědictví bude 7. září otevřeno železniční depo a je již jisté, že mezi Trutnovem a Svobodou nad Úpou bude jezdit i parní lokomotiva. Mezinárodní výstava kolejišť a modelů se pak v tělocvičně Základní školy R. Frimla uskuteční od 24. do 29. října.