Extrémní survival – outdoorová akce dvojic Zimní výzva startuje z Krakonošova náměstí již ve středu večer. Účastníky čeká pochod dlouhý 200 kilometrů, ve volném terénu, bez zajištění, s cílem v Karlově Studánce. Hlavním pořadatelem prvního ročníku je Pavel Zitta.

Proč zrovna z Trutnova do Jeseníků?
Při výběru trasy bylo důležité geografické hledisko. Chtěl jsem mít kvůli partnerům akce cíl v Jeseníkách a Trutnov polohou plně odpovídal mým představám o délce závodu.

Kde jste bral inspiraci pro akci takového druhu?
V České republice nic podobného není, takže nebylo od čeho se odpíchnout. V létě organizujeme třídílný trekingový seriál Horská výzva s délkou 60 až 70 kilometrů a limitem 24 hodin. Ale chtěl jsem udělat ještě něco extrémního, proto zimní období a proto i ta délka.

Start je večer?
Prvním závodním dnem je středa, takže pro účastníky bude jednodušší se sem dostat, pokud ten den ještě jdou do práce. To, že vyrazí do tmy není až takový problém.

Jak je vytyčená trasa?
Cestu si volí každá dvojice podle svého uvážení a schopností. Musí ale projít všemi kontrolními body, kterých je padesát. V dnešní době GPS přístrojů nic složitého. Na trati, která měří vzdušnou čarou zhruba 180 kilometrů, naleznou závodníci také čtyři checkpointy, v jejichž zázemí budou mít možnost občerstvení a odpočinku v teple, či přespání ve spacích pytlích (přístřešek pod Velkou Deštnou, Kramářova chata – Suchý vrch, skiareál Kraličák, Hotel Praděd – vysílač)."

Limit je 96 hodin, kdy očekáváte nejrychlejší?
Hodně důležité budou aktuální podmínky. Sníh, teploty a podobně. Myslíme, že nejlepší se mohou dostat pod 48 hodin. Takže v pátek navečer již budeme v Karlově Studánce vyhlížet vítěze.

Co vše lze k postupu využít?
Dvojice vyráží pěšky, k usnadnění jsou povolené sněžnice, skialpové lyže, nesmeky, trekové a jiné hole. To si mohou nechat předem převézt na kterýkoli checkpoint. Určitě první část trasy se půjde či poběží, ale někde dál už jejich využití bude možné. Vedle fyzické kondice tak bude velice důležitá taktika a dobré plánování.

Jak je to s povinnou výbavou?
Součástí povinné výbavy, kterou budeme před startem důsledně kontrolovat, je GPS s náhradní baterií, buzola a mapa, čelovky, mobil, bivakovací pytel, spacák, izolační záchranářská folie, píšťalka, zapalovač a sirky, hadřík nasáklý benzínem v uzavřeném obalu a nůž.

Program startu:

15.30 – 18.00 veřejný vyřazovací běžecký závod na 200 m pro děti do 15 let (o věcné ceny).
2x vystoupení trutnovské taneční skupiny Defect de-ice.
18.00 – 18.50 představení závodníků extrémního outdoorového závodu Rock Point – Zimní výzva.
19.00 – start pod záštitou starosty města Ivana Adamce, za doprovodu ohňostroje.