Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu. Prozrazuje každý měsíc alespoň jeden z receptů na pokrmy, v Horizontu nabízené hostům. Zkuste si další z nich v režii oblíbeného šéfkuchaře připravit.

Recept na gratinovaný tvarohový žemlový nákyp s jablečným pyré a rozinkami

Suroviny na 4 porce:

400 g jablek, 2 ks tukových rohlíků, 150 g tvarohu polotučného, 2 ks vajec, 150 ml 33% smetany, 50 g vanilkového cukru, 50 g krystalového cukru, 50 g másla, 50 ml rumu, 50 g rozinek, 5 g citronové kůry, 2 g celé skořice, 1 g mleté skořice, 20 g čerstvých jahod, jablečné křížaly, máta.

Suroviny na krém: 2 vaječné žloutky, smetana, cukr, vanilkový lusk, vanilkový pudingový prášek.

Postup:

Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh. Žloutky smícháme s tvarohem, citronovou kůrou, smetanou a rozinkami, naloženými předem v rumu. Rohlíky nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a na sucho je opečeme v troubě dozlatova. Formičku (jednoporcová, výška cca 10 cm, průměr cca 5 cm) vyložíme pečicím papírem a začneme vrstvit jednotlivé suroviny v následujícím pořadí: plátek rohlíku, strouhaná jablka, mletá skořice, tekuté máslo, tvaroh. Takto vytvoříme tři až čtyři vrstvy. Pečeme v troubě 25 minut při teplotě 160 °C.

Pyré

Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na menší kousky, malinko podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme. Přisypeme cukr a mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Vanilkový krém

Smetanu svaříme s cukrem a vanilkovým luskem a zlehka ji zahustíme vanilkovým pudinkovým práškem. Případně můžeme svařit jen poloviční dávku smetany a její druhou polovinu vyšlehat do husta. Po vychlazení zlehka zašleháme do hmoty, čímž ji zahustíme. Nakonec zašleháme žloutky a vanilkový krém je hotov. Servírujeme na teplém talíři.

(žem)